Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energia Naturalis

PPD: Država mora i dalje brinuti o sigurnoj opskrbi i ne prevelikoj volatilnosti cijene

Pavao Vujnovac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
10.02.2017.
u 15:26

Tvrtka Energia Naturalis, unutar koje djeluje društvo Prvo plinarsko društvo, pozdravlja izmjene zakona o tržištu plina kojom se parcijalno liberalizira opskrba plinom za kućanstva, a u posao opskrbe uključit će se, kažu, i oni. Ističu kako će biti potrebno bez obzira na liberalizaciju omogućiti sigurnost opskrbe plina za kućanstva, pa će tu važnu ulogu morati zadržati država, kao i u alatima da se cijena zadrži na sličnim razinama, a s obzirom na veliku volatilnost koju cijena plina ima.

No isto tako je bitno da država bude odgovorna kod određivanja te cijene, kako ne bi ugrozila poslovanje opskrbljivače plinom. U PPD-u, kaže njezin predsjednik uprave Pavao Vujnovac, očekuju rast cijene plina, jer već sada je na godišnjoj razini cijena porasla s oko 13 na 22 eura, odnosno oko 70 posto. Vujnovac kaže i da ne odustaje od mogućeg preuzimanja Petrokemije, kroz mogući konzorcij, bez obzira na to što se država već godinama ne može odlučiti za smjer poslovanja. PPD je naime na posljednjem natječaju bio jedini interesent za Petrokemiju, njihova ponuda je produljena, no i istekla krajem godine, a da im se nitko iz Vlade nije obratio.

Prema najavama, Petrokemija će ipak morati u novi natječaj, jer se bez strateškog partnera neće moći izvući. Interes PPD-a je i jasan jer im je Petrokemija važan kupac plina, a i imaju potraživanja od nje u visini od oko 250 do 300 milijuna kuna. U Luci Ploče PPD ima važnu investiciju razvoja terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata, zajedno s ulagačem VTTI, članicom Vitol grupe. Druga faza projekta vrijednog oko 135 milijuna eura, bi trebala biti gotova početkom sljedeće godine.

Energia Naturalis uz sve poslove ozbiljno je lani zakoračila u posao željezničkog transporta i u stvari su prvi domaći privatni transporter tereta na našem tržištu. Teretne lokomotive su uzeli preko lizinga, djeluju u tom području u deset zemalja, u prvoj godini rada već su imali prihod od tri milijuna eura, a plan je da ove godine bude tri puta veći.

>> Vodeći hrvatski plinar preuzeo jedinog konkurenta Hrvatskih željeznica

Komentara 1

HR
Hrabraja
21:11 10.02.2017.

Drzava treba raditi na sufinanciranju peleta, koje imamo u izobilju. A ne da ovisimo o uvoznom plinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije