Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Poznati hrvatski modni dizajner ušao je u finale natječaja „Ti kreiraš“

Nastavlja se predstavljanje troje finalista koji su svojim dizajnerskim rješenjem oduševili žiri A1 Hrvatska u sklopu natječaja „Ti kreiraš“
07. rujna 2021. u 10:46 12614 prikaza
A1 Hrvatska  „Ti kreiraš“
Foto: A1 Hrvatska
Pogledajte galeriju 1/4

Do sada smo imali priliku predstaviti Nives Dravinec, prvu finalisticu nagradnog natječaja koji je pokrenuo A1 Hrvatska u svrhu promjene uniforme njihovih zaposlenika. Ona je svojim inovativnim dizajnom za držanje i čuvanje kemijske olovke zadivila stručni žiri i time si osigurala svoje mjesto u finalu.

Kako je u natječaju sudjelovalo više od 30 dizajnera ili dizajnerskih timova, može se reći kako je ulazak u finale ovog projekta stvarno izvrstan uspjeh. Upravo se ovim društveno-odgovornim projektom želi podići svijest i važnost o poticanju malih i srednjih poduzeća te im dati vjetar u leđa za daljnji razvoj na tržištu. Natječaj „Ti kreiraš“ se u ovom slučaju posebno orijentirao na hrvatsku tekstilnu industriju i time izazvao brojne dizajnere da se testiraju svoje vještine i dokažu se pred stručnim žirijem.

Funkcionalnost i ljepota

A1 Hrvatska bira novi dizajn službene odjeće svojih zaposlenika u prodajnim centrima diljem Hrvatske, stoga se ovom projektu itekako trebalo posvetiti. A da je ovaj projekt zanimljiv i već poznatim dizajnerima dokazuje činjenica kao se na njega prijavio i jedan od najznačajnijih modnih dizajnera u Hrvatskoj, Robert Sever. Sa svojim dizajnom uspješno se probio u drugi krug natječaja „Ti kreiraš“ uz još dvije finalistice, Nives Dravinec i Saru Lončarić.

Iako s pregršt iskustva, Robert rado ističe kako uvijek nastoji gledati na stvari kao da se s njima prvi put hvata u koštac, pa je tako i ovaj natječaj za njega jedan veliki poslovni izazov. Upravo ga je to i privuklo da se uopće prijavi.

- Privukla me sama ideja i uniforma kao takva. Kada imate u jednadžbi elemente koji su zadani, onda ostane malo mjesta za dizajnerske intervencije - i upravo je u tome bio najveći izazov - kako dodati dizajn, a da nije nametnut ili prenaglašen – kazao je ovaj modni dizajner.

A1 Hrvatska  „Ti kreiraš“ | Autor : A1 Hrvatska Foto: A1 Hrvatska „Svojim dizajnerskim potpisom donosim začin koji će stvar dignuti na novu razinu“, rekao je Robert Sever

Premda njegove odjevne kombinacije uobičajeno krasi raskoš boja i materijala, Robert smatra kako je dizajniranje uniformi ipak specifično, ono ima svoje zakonitosti, a na dizajneru je da u taj recept doda svoj začin.

- Vrlo je važno znati odvojiti vlastiti dizajnerski ukus od onoga što je potreba ovakvog projekta. Gledam na to kao na kuhanje u kojem postoje zadani sastojci, a ja svojim dizajnerskim potpisom donosim začin koji će stvar dignuti na novu razinu – pojasnio je Robert.

Kreacija dizajnerskog rješenja složen je proces kojemu svaki dizajner pristupa na vlastiti način, zaključuje. Nives Dravinec je odmah otišla u jednu od prodajnih poslovnica A1 Hrvatska i promatrala zaposlenike kako bi što jasnije razumjela njihove potrebe i kreirala uniformu koja će prodavačima pomoći u svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju. Robert pak, s druge strane, razmišlja ponešto drugačije.

Kako sam kaže, uz izazov izrade uniforme za koju postoje određena pravila, dodatni su izazov i proporcije odnosno kako obući različite veličine i oblike ljudi u istovjetnu odjeću, a da ipak svi izgledaju ne samo dobro, nego i reprezentativno, i da se u tome ugodno osjećaju. Kako bi tome doskočio, Robert je osmislio modularno rješenje koje se laganim zahvatima može lako transformirati u nešto drugo - dodavanjem ili oduzimanjem nekog elementa te da je funkcionalno tijekom svih godišnjih doba, a osobe koje ga nose da se osjećaju slobodno i nesputano.

- Odjeća uvijek mora biti funkcionalna i praktična, posebno kada ima svoju funkciju u cijelom radnom danu. Pritom kada se radi o brandu koji je afirmiran kao A1, onda taj cijeli vizual mora biti na visokom nivou. Radi se o klasičnim elementima kao što su hlače i košulja, koji su sami po sebi praktični, a košulje uz to imaju i regulatore dužine za rukave, pa dobro funkcioniraju u različitim goddišnjim dobima. U ženskom outfitu je dodan i blejzer koji se može nositi na košulju ili zasebno. Dizajniran je tako da je ženstvenog oblika i laska ženskim proporcijama – objasnio je Robert Sever.

A1 Hrvatska  „Ti kreiraš“ | Autor : A1 Hrvatska Foto: A1 Hrvatska Uz natječaj „Ti kreiraš“ Robert istovremeno radi na još nekoliko različitih projekata

Robertu se najviše svidio proces oživljavanja njegove ideje uz pomoć ostatka industrije. Naime, cijeli proces izrade službene odjeće svojih zaposlenika A1 Hrvatska povjerila je u ruke domaćoj tvrtki Naftalina, gdje se trenutno izrađuju prototipovi na temelju rješenja finalista. Nakon toga, žiri će ponovno ocijeniti kreacije te će samo jedna od njih na kraju biti pretočena u udobnu i modernu odjeću za prodajno osoblje A1 Hrvatska.

- Uživam u procesu rada s Naftalinom koja je potpuno uigrani mehanizam. Rad na ovakvom projektu zahtijeva veliku organizaciju, ali i iskustvo, što Naftalina osigurava u svom segmentu. Na svakom dijelu radi različiti tim konstruktora, tako da je postupak proizvodnje širok i vrlo koncentriran. To je nadogradnja onoga što ja znam, a možda i inspiracija za budući razvoj mog brenda – komentirao je Robert ne krijući svoje oduševljenje zbog suradnje s Naftalinom.

Teška odluka za žiri

Ulaskom u finale natječaja Robert je ponovno opravdao titulu jednog od najznačajnijih modnih dizajnera u Hrvatskoj. Dodatno, uz sudjelovanje u natječaju „Ti kreiraš“, istodobno se priprema za kreativnu jesen - fotografije njegove nove kolekcije te posebno izdanje kojim će proslaviti 20 godina branda.

- To nas kao RS tim izuzetno veseli, ne samo jer smo opstali toliko dugo na vrlo zahtjevnom tržištu, već i zato što je suradnja na ovom projektu kruna stvaranja - ponosno zaključuje Robert.

Dizajn Roberta stvarno je oduševio žiri, a to nam je i potvrdila i Nikolina Vratnić kao jedna od njegovih članica. Nikolina će se uskoro suočiti s teškom i izazovnom odlukom. Kao savjetnica u prodaji A1 Hrvatska, imala je priliku testirati prototipove kako bi vidjela koja uniforma će najbolje odgovarati zaposlenicima kompanije.

- Nakon što sam vidjela sva tri prototipa, ali i isprobala ih, mogu samo reći 'wow'! Bit će mi teško odlučiti se za jedan od njih. Jako mi se svidjela modularnost koju je osmislio Robert, a moram priznati i da su mi i ostala rješenja vrlo draga. Iskreno, jako se radujem trenutku kada ću ponosno moći uskočiti u svoju novu uniformu i nastaviti pružiti što ugodnije iskustvo svim našim korisnicima/ama – istaknula je Nikolina Vratić.

A1 Hrvatska  „Ti kreiraš“ | Autor : A1 Hrvatska Foto: A1 Hrvatska Pobjednik natječaja osvojit će 20.000,00kn

A1 Hrvatska iznimno je ponosan na ovaj natječaj kojeg provodi u sklopu programa održivosti „Čini pravu stvar“ kojim se promiče ekološki i društveno prihvatljive, učinkovitije i održivije načine rada i života pomaganjem zajednici, ali i pokazivanjem brige prema zaposlenicima.

Ostao je još jedan kandidat kojeg ćemo uskoro predstaviti, stoga nas pratite, jer pobjednik ovog natječaja odlazi doma s čak 20.000,00 kn.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

staford
cane corso i američki stafordski terijer
Užas u Brodu: Dva psa preskočila ogradu i napala 59-godišnjaka i njegovog psa
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?