Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ergović

Pozivam guvernera Željka Rohatinskog da se uključi u HUP

\'15.03.2011., Zagreb - HUP, Pavla Hatza 12. Ivan Ergovic, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/PIXSELL
17.03.2011.
u 13:48

Različiti ekonomisti različito govore o dometima monetarne politike, ja se kao inženjer ne bih u to miješao

Ivan Ergović, pedesetpetogodišnji inženjer strojarstva iz Feričanaca kod Našica i vlasnik Nexe grupe, nedavno je izabran za predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Ergović je vlasnik grupacije koja u svom sastavu ima 30 tvrtki iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Rumunjske koje se uglavnom bave proizvodnjom građevinskog materijala. Godinama je aktivan u HUP-u, a ovih je dana u tijesnoj utrci izabran za njegova predsjednika. U razgovoru za Večernji Ergović govori o izborima, odnosima s Vladom i guvernerom Rohatinskim, stanju u ekonomiji.

P: Od vašeg izbora za predsjednika HUP-a dolazi do previranja u poduzetničkim krugovima. Tko je razgovarao s guvernerom Rohatinskim o oslobađanju dodatne likvidnosti i kreditnim aranžmanima?

– Ne bih se složio da u poduzetničkim krugovima dolazi do previranja. Čak naprotiv, i dalje osjećam potporu unutar HUP-a. Podsjećam da sam izabran na legitiman način, na mandat od dvije godine, i uvjeren sam kako ću ispuniti očekivanja tvrtki u HUP-u. U svim svojim istupima od mog imenovanja HUP je nastavio upozoravati na štetnost postojećeg ekonomskog modela, ali i poreznog sustava, radnog zakonodavstva, nefunkcionirajuće uprave, ali i pravosuđa. Dakle, vidljiv je i kontinuitet u radu HUP-a. U načelu, oslobađanje sredstava za dodatnu likvidnost, a time i za povećanje kreditnog potencijala poslovnih banaka za prerađivačku industriju i turističke programe, dobar je potez guvernera. Dolazim iz realnog sektora i svjestan sam dalekosežnosti ovih odluka.

P: S kime se guverner konzultirao prije donošenja odluke?

– Ja to ne znam.

P: Premda on to demantira, ima mišljenja da neki poduzetnički krugovi i dalje kalkuliraju s mogućnošću da Rohatinski uđe u politiku. Što kažete na to?

– Svatko se treba baviti svojim poslom. Njegova funkcija guvernera središnje banke nije kompatibilna s politikom dok je na toj funkciji. Meni je sada teško reći kako bi gospodin Rohatinski funkcionirao u politici. Različiti ekonomisti različito govore o dometima hrvatske ekonomske i monetarne politike i ja se kao inženjer u to ne bih uključivao. Mogu samo primijetiti da je bilo i poduzetnika i sindikalaca koji su ušli u politiku, a mi smo i dalje tamo gdje jesmo. Proizlazi da se kod nas politika najviše isplati!

P: Postoji ideja da poduzetnici izađu na izbore sa svojom listom, a Rohatinski se nameće kao poželjan kandidat.

– Poduzetnici imaju svoju listu i svoju stranku. To su naše tvornice, poduzeća, poslovni projekti i programi. Sve ostalo izlazi iz sfere našeg djelovanja. Ako se neki poduzetnik i otisne u politiku, to je njegov osobni izbor i nema nikakve veze s poduzetnicima kao društvenom skupinom niti s HUP-om kao udrugom poslodavaca. Što se tiče Rohatinskog kao kandidata za premijera, mi iz realnog sektora volimo gledati stvari realnim očima. Naravno, gospodin Rohatinski bio bi dobar premijer, ali za takav scenarij nedostaje jako puno elemenata. Recimo, i njegova volja da to bude. A ako se ne varam, guverner je rekao da nema ništa od toga, već da će prijeći na ovu našu, poduzetničku stranu. Pozivam ga da se nakon završetka svog mandata učlani u HUP. Uvjeren sam da bi svojim znanjem i iskustvom ojačao našu udrugu.

P: Na izbornoj ste skupštini s jednim glasom više pobijedili menadžera koji je navodno blizak Ivici Todoriću. Kakav je vaš odnos s vlasnikom Agrokora?

– On je osnivač HUP-a, a ja sam se pridružio udruzi u prvim fazama njezina osnivanja. Ne vjerujem da gospodin Todorić ima bilo što protiv toga što sam ja predsjednik HUP-a. Legalno sam izabran na skupštini na kojoj su se prvi put do sada pojavila dva, reći ću, jednako kvalitetna kandidata. Gospodina Filipca poznam više od 20 godina, cijenim ga kao sposobnog poduzetnika i s njime sam uvijek dobro surađivao. Bez obzira na ime osobe koja je na ovoj funkciji, djelovanje HUP-a određeno je našim programom koji za glavni cilj ima promjenu uvjeta poslovanja u zemlji i povećanje konkurentske sposobnosti naših poduzeća. To je zajednički cilj svima nama u HUP-u, kao i svim poduzetnicima koji su izvan udruge.

P: Priznali vi to ili ne, ali HUP je na neki način cijelo vrijeme uključen u kreiranje ekonomske politike. Vlada se prvo s vama savjetuje, vaši ljudi postali su ministri. Kako to da hrvatska ekonomija stoji tako loše?

– Kada biste bili u pravu s ovom svojom ocjenom u uključenosti HUP-a u kreiranje ekonomske politike, onda naša ekonomija ne bi bila tu gdje jest. Možda nismo bili dovoljno agresivni, možda nismo našli dovoljno načina da stisnemo Vladu da nešto učini i tu je možda naša odgovornost. Mi se ne želimo slikati s Vladom i stvarati privid suradnje ako se stvari ne budu mijenjale. To smo ovih dana jasno rekli i na sastanku u HDZ-u, i u Vladi, i na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Bez radikalnih promjena neće nam biti bolje!

P: Kako posluje Nexe grupa, je li vas kriza okrznula i koliko?

– Nažalost, i u Nexe grupi osjetili smo snažan utjecaj krize na naše poslovanje koji se ogleda u padu infrastrukturnih i građevinskih projekata općenito, što rezultira i padom naših prihoda. Prošlu godinu završili smo sa 1,25 milijardi kuna prihoda, što je pad od nekih 15 posto u odnosu na 2009. godinu.

Komentara 18

UT
utatica
20:00 17.03.2011.

gdje su nestali komentari, moji?

PR
promill
18:17 18.03.2011.

Atko si ti da pozivaš guvernera?

OB
-obrisani-
14:13 17.03.2011.

dobar potez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije