Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Povoljniji krediti samo na temelju mjera HNB-a

Zaokružen je paket mjera monetarne politike s ciljem poticanja povoljnijeg kreditiranja gospodarstva
13. lipnja 2012. u 15:05 0 komentara 5 prikaza
\'10.12.2010 .Trg marsala Tita, Zagreb -  Zeljko Rohatinski, guverner HNB na dodjeli nagrada HHO. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sukladno najavi, guverner Hrvatske narodne banke donio je odluku na temelju koje će se u obračunu minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka uključivati i 50% iznosa kredita odobrenih gospodarskim subjektima iz sredstava banaka u sklopu Programa razvoja gospodarstva, piše u priopćenju HNB-a te se dodaje:

– Time je – uz već donesenu odluku o smanjivanju stope obvezne pričuve sa 15% na 13,5% te isključivanju sredstava primljenih od multilateralnih razvojnih banaka iz osnovice za obračun – zaokružen paket mjera monetarne politike s ciljem poticanja povoljnijeg kreditiranja gospodarstva.

Ovim odlukama bankovnom sektoru oslobađa se kunska i devizna likvidnost u ukupnom iznosu od oko 6,4 milijardi kuna.

Istodobno, poslovne su banke s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj zaključile ugovor o sindiciranom kreditu u iznosu 3,4 milijarde kuna, tako da će banke i HBOR, u skladu s donesenim Programom razvoja gospodarstva, zajednički, u omjeru 50:50, odobravati kredite gospodarstvu u iznosu od ukupno 6,8 milijardi kuna, što je daleko ispod prvotno predviđenih 12 milijardi, naglašavaju iz HNB-a.

– Takav odnos između visine likvidnosti oslobođene za ovu svrhu od HNB-a i predviđenog iznosa kredita krajnjim korisnicima upućuje na izrazito nisku spremnost banaka da korištenjem svoje visoke likvidnosti iz drugih izvora povećaju ponudu kredita gospodarstvu po nižim kamatnim stopama. Pritom treba napomenuti da su mjere središnje banke poslovnim bankama znatno smanjile ukupne troškove njihovih izvora sredstava, zaključuje se u priopćenju.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.