Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplative investicije

Povijesno visoka neto dobit Janafa – 290,7 milijuna kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2018.
u 14:03

Novougovoreni poslovi ukazuju na nastavak rasta poslovnih aktivnosti i najavljuju dobre poslovne pokazatelje za ovu godinu

Janaf je i nakon financijske 2017. zabilježio izvrstan rezultat s povijesno visokom dobiti. Kompanija u većinskom državnom vlasništvu imala je lani pet posto jači financijski rezultat pa ostvarila bruto dobit od 355 milijuna kuna te neto dobit od 290,7 milijuna kuna.

Ipak, to je pet puta veća bruto dobit od one ostvarene za vrijeme prethodne uprave, odnosno za 2011. Konstantno rastu prihodi kompanije pa su tako lani iznosili 780,8 milijuna kuna, čime je postignut rast od 3,7 posto u odnosu na 2016. Pritom je gotovo 63 posto prihoda ostvareno poslovanjem s inozemnim kupcima. Tvrtka je tijekom pet godina Uprave predvođene Draganom Kovačevićem, povećala prihode za 72 posto pa se očekuje da bi u dogledno vrijeme mogli dosegnuti i milijardu kuna. Rashodi su zadržani na starim razinama, odnosno rasli su svega 15 posto.

Ključ eksponencijalnog rasta je u investicijskom ciklusu tijekom kojeg je Janaf plasirao više od milijardu kuna u povećanje skladišnih kapaciteta u modernizaciju sustava naftovoda. Investicije su se počele isplaćivati pa je i više prihoda, a uz kontrolu rashoda jasna je bolja profitabilnost kompanije. 
– Ekonomsko-financijski pokazatelji su odraz pravovremenih investicijskih aktivnosti te otvaranja prema inozemnim tržištima i usmjeravanja prema izvozu, a novougovoreni poslovi ukazuju na nastavak rasta poslovnih aktivnosti i najavljuju dobre poslovne pokazatelje za ovu godinu – istaknuo je Kovačević. Početkom godine potpisani su prvi ugovori vrijedni više od pola milijarde kuna s NIS-om, koji je u vlasništvu Gazpromnjefta i MOL Grupom. Sklopljen je dvogodišnji Ugovor o transportu i skladištenju nafte s MOL Grupom za 2018. i 2019. Tim su poslovima obuhvaćeni skladišni kapaciteti Terminala Sisak i novi skladišni kapaciteti Terminala Omišalj, koji su rezultat investicijskih aktivnosti Janafa.

Pogledajte i prosvjed 'Ne damo Uljanik, ne damo Pulu':

1/16
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:24 27.02.2018.

Biiiiti će bonuuuusa !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije