Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO POLUGODIŠTE

Potrošnja sokova i sirupa 10-ak posto manja

sokovi
Arhiva Vl-a
17.08.2011.
u 18:19

U ukupnoj potrošnji prodaja bezalkoholnih pića u RH rasla je 3 posto, a uvoz je smanjen 9 posto

Iako se mislilo kako su dobar dio njihova tržišta uzele mješavine piva i voćnih sokova – popularni radleri – potrošnja osvježavajućih (gaziranih) bezalkoholnih pića u prvih šest mjeseci 2011. iznosila je 121,2 milijuna litara ili 4% više od potrošnje u istom razdoblju prošle godine kada je popijeno nešto manje od 117 milijuna litara, kažu u Gospodarsko-interesnom udruženju proizvođača pića Hrvatske (GIUPP), koje okuplja najveće hrvatske proizvođače bezalkoholnih pića, sokova i voda poput Coca-Cole, Jamnice, Maraske, Lera i Podravke.

Prema riječima direktorice GIUPP-a Jasne Čačić, ukupna potrošnja bezalkoholnih pića (osvježavajuća bezalkoholna pića, voćni sokovi i voćni sirupi) na hrvatskom tržištu u prvih šest mjeseci 2011. iznosila je 151,2 milijuna litara, što je tek 1% više u odnosu na prošlogodišnju potrošnju ukupnih bezalkoholnih pića (149,9 mil. litara). No, gledano po segmentima, za čak 9% podbacila je potrošnja voćnih sokova, kojih je u prvih šest mjeseci 2011. popijeno 25,6 milijuna litara (lani 28,1 mil. litara), a 8% potrošnja voćnih sirupa koja je iznosila je 4,42 milijuna litara u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 4,8 mil. litara. U ukupnoj potrošnji prodaja bezalkoholnih pića na domaćem tržištu rasla je 3%, dok je uvoz smanjen 9%. U prvih šest mjeseci potrošnja prirodnih izvorskih voda smanjena je 1%, ali su mineralne vode rasle 3%. Ukupan uvoz voda u boci pao je gotovo 30% u usporedbi s prvih šest mjeseci 2010., a istovremeno su domaće vode u boci zabilježile rast prodaje, čime je kompenzirana ukupna potrošnja te je ona na razini prošle godine.

Komentara 8

BO
bonsai
19:22 17.08.2011.

ovo nisu sokovi , ovo je prljava voda secer i kemija ....zaobilaziti u sirokom luku !

LU
lutomirski
21:05 17.08.2011.

Nepismeni roditelji, nepismeni konzumenti !!! Najbolje je piti cistu vodu, cak Jamnica je zagadena ako se prodaje u plasticnoj Pet-ambalazi, nepijte nista iz plasticnih flasa, a neki i**** pune cak sa vinom, rakijom itd......

UK
Ugo Kajvez
19:06 17.08.2011.

Drugovi smanjite poreze na zdravu hranu i maržu pa će djeca (i odrasli) više konzumirati ! ......... zakoni tržišta !! ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije