Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporavak

Potonuli drvni prerađivač nakon stečaja izvozi u Europu

'unu-130810-slatina-hrvatska  - u posljednjih 20 godina slatinski \'Gaj\' izgubio 2800 radnika i 50 milijuna eura temeljnog kapitala. Preostali radnici izlaze s posla i ne gube nadu da moze biti bolje
'dragutin.santosi@vecernji.net'
16.08.2010.
u 08:00

U 20 godina upropašteno je 50 milijuna eura temeljnog kapitala i više od 2700 radnih mjesta IK “Gaja”. S novim vlasnicima ponovno izvozi na europsko tržište, ostvaruje milijunske prihode i, što je najvažnije, redovito isplaćuje plaće

Donedavno otpisani Industrijski kombinat “Gaj”, čiji su radnici posljednjih godina štrajkom morali utjerivati plaće, ponovno staje na noge. S novim vlasnicima, koji su tvrtku kupili u stečaju, ponovno izvozi na europsko tržište, ostvaruje milijunske prihode i, što je najvažnije, redovito isplaćuje plaće.

Privatizacijom do stečaja

Nekadašnji hrvatski drvoprerađivački div, koji je prije Domovinskog rata u sedam tvornica širom bivše Jugoslavije zapošljavao oko 3100 radnika i dosegnuo vrh poslovnog uspjeha izvozeći godišnje 20 milijuna američkih dolara vrijedan namještaj u 30-ak zemalja svijeta, danas je tek ruševina iz čijeg pepela polako i hrabro niče nova tvrtka.

U samom startu privatizacije, 90-ih godina, 50-ak milijuna eura vrijedan temeljni kapital tvrtke srozan je na samo 15 milijuna eura, a broj zaposlenih u hrvatskim tvornicama pao je na otprilike 1300 radnika. Osim toga, tijekom rata izgubljene su tvornice, prodajni saloni i tržište na području bivše Jugoslavije. U desetak godina vođenja novi suvlasnici Ljubo Kolar, Antun Štefanović, Zlatko Medved i Alenka Horvat Gaju su uništili poslovni imidž i ime te ga, sa 700 radnika, otjerali u stečaj s dugom državi i vjerovnicima većim od 100 milijuna kuna.

Novi vlasnici građevinari

U stečaju je 2008. godine preostalu imovinu, kreditom za 30-ak milijuna kuna, kupila tvrtka “Gaj FM” virovitičkog poduzetnika Milana Fehira i zaposlila 200 radnika. Danas u tvrtki radi 307 radnika koji uz dosta teškoća zarađuju plaće proizvodeći kvalitetan namještaj i opremajući poslovne objekte u Hrvatskoj i inozemstvu.

Trgovački sud u Bjelovaru obznanio je nedavno da je slatinski drvoprerađivač dobio novog vlasnika – tvrtku “Gaj - Opremanje”. Prema službenim izvorima, suvlasnici najvećeg slatinskog poduzeća sada su, osim Milana Fehira, Tomislav Špoljarić, također iz Virovitice, Ivan Tomičić iz Voćina te Zlatko Prpić, Petar Bilen i Slavko Krznarić iz Slatine. Za predsjednika uprave vlasnici su imenovali Damira Dudovića, a za člana uprave Denisa Kokorića.

Sadašnji vlasnici “Gaj FM-a”, koji se bave građevinarstvom, preuzeli su tvrtku u najtežem trenutku, pa treba vjerovati da će imati više mudrosti od članova prethodnog vlasničkog “kvarteta” kojima je stjecanje vlastitoga kapitala očito bilo zanimljivije od stabilnog razvoja slatinske drvne industrije.

Unatoč recesiji i teškoćama, “Gaj FM” lani je ostvario prihod od oko 20 milijuna kuna, a polovica ovogodišnjeg poslovnog plana od 30 milijuna kuna već je ostvarena.

– Po kvaliteti opremanja hotela i poslovnih prostora u samom smo vrhu europskih drvoprerađivača pa nam stižu poslovne ponude iz Rusije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja u koje izvozimo masivni namještaj – ističe čelnik tvrtke Damir Dudović.

Ključne riječi

Komentara 4

CR
CROSTOJKOVIC1958
18:41 30.12.2011.

TO JE ŽIVA SRAMOTA ZA DRŽAVU KOJA ŽIVI NA SMETLIŠTU PROPASTI. BRANKO STOJKOVIĆ -ŠTIT B j e l o v a r http://crostojkovic152@yahoo.com

MC
Micha-CH
13:12 16.08.2010.

Dusane ovo ti je prvi clanak gdje nema pljuvanja po Srbima ...napredujes ... he he he ... kako lazes ali na tone ... fuj ...

FU
funta82
13:16 16.08.2010.

dobar primjer da državno vlasništvo nije efikasno¨!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije