Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poslovni prihodi vinkovačkih poduzetnika u 2021. veći za 240 milijuna kuna u odnosu na 2020.

Povećan je i broj poduzetnika i to za 6%, dok je prosječna plaća 8.374 zaposlena djelatnika iznosila 5.027 kuna
06. lipnja 2022. u 16:15 0 komentara 286 prikaza
Foto: Grad Vinkovci
Pogledajte galeriju 1/2

Prema podacima Financijske agencije za 2021. godinu, vinkovačko gospodarstvo raslo je u svim ključnim segmentima čime su ostvareni najbolji poslovni rezultati u posljednjih više od 30 godina.

Iz Grada Vinkovaca navode kako je ukupno 755 vinkovačkih poduzetnika ostvarilo prihode u iznosu od gotovo 5,6 milijardi kuna, što je za 240 milijuna kuna, ili 4,49%, više u odnosu na prethodnu godinu ili čak 2,8 milijardi kuna više u odnosu na 2017. godinu, uz rast od 104,60%. Osim po rastu prihoda, vinkovački poduzetnici bili su uspješni i po pitanju ostvarene dobiti koja je sumarno iznosila 213 milijuna kuna, što je za 143 milijuna kuna više nego u 2020. godini odnosno veća je gotovo tri puta.

Povećan je i broj poduzetnika i to za 6%, dok je prosječna plaća 8.374 zaposlena djelatnika iznosila 5.027 kuna što je rast od 6,28%. Povećan je i broj investitora, odnosno vraćen je na pretpandemijsku 2019. godinu kada je zabilježen broj od 65 investitora. 

- Ovakvi rezultati zasluga su prije svega samih gospodarstvenika, koji su zahvaljujući svojim poslovnim vještinama te pametnim planiranjem i fleksibilnošću pokazali veliku otpornost i napredak u periodu kada svjetsko gospodarstvo još uvijek osjeća posljedice krize uzrokovane pandemijom korona virusa. U Gradu im nastojimo osigurati kontinuiranu pomoć, manji dio kroz gradske potpore malim i novim poduzetnicima, a veći dio kroz projekte koji su u tijeku na području grada, na kojima rade uglavnom gradske tvrtke i zbog kojih značajna sredstva ostaju u Vinkovcima. Na nama je da poduzetnicima osiguramo potrebnu infrastrukturu i određene prilike, a na njima da to uspješno iskoriste. Kroz takvu sinergiju dolazimo do pozitivnih brojki i napretka te posljedično i novih zapošljavanja i rasta standarda, što nam je svima prioritet – rekao je  gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić komentirajući ove rezultate. 

Pri tome je posebno naglasio podatak koji ukazuje na to da je vinkovačko gospodarstvo u prošloj godini ostvarilo i rekordan broj izvoznika odnosno zabilježen je porast sa 67 u 2020. godini na 78 u 2021. godini. Povećan je i broj dobitaša za 14,12% na 598, uz značajno smanjenje gubitaša na 157 sa 187 koliko ih je u Vinkovcima bilo u 2020. godini.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče kazao je kako je vrlo važna i činjenica da su Vinkovci u prošloj godini dobili 44 nove tvrtke u odnosu na 2020.

- Pokazatelj je to kako je, unatoč korona krizi, raslo povjerenje poduzetnika početnika koji su procijenili da u Vinkovcima mogu uspješno realizirati svoje poduzetničke ideje. Nemojmo zaboraviti kako ovi podaci ne uključuju obrtnike i OPG-ove, odnosno one koji nisu obveznici poreza na dobit, pa su ukupni rezultati i veći u odnosu na službene evidencije koje vodi FINA – rekao je Niče. 

Dodaje i kako u protekle tri godine, u Gradu intenzivno potiču otvaranje novih i razvoj postojećih mikrosubjekata. Tako je samo u prošloj godini, kroz program poticanja poduzetnika, 177 mikro i malih poduzetnika s područja Vinkovaca iskoristilo gotovo 2.7 milijuna kuna gradskih potpora. Među njima su i su 53 subjekta koja su iskoristila mogućnost povlačenja do 30 tisuća kuna gradskih sredstava za unaprjeđenje svog poslovanja s tim da su se obvezali povećati plaću u iznosu od 10% za svojih 128 zaposlenika. Istu mjeru, poručuje Niče, poduzetnici će moći koristiti i tijekom ovoga ljeta.

UBRZAN RAST INDUSTRIJE Postali su nove rock-zvijezde, mogu birati radna mjesta: Iskusni programeri zarađuju 19.300 kuna Neformalni sastanak ministara ekonomije i financija EU-a RH ISPUNILA UVJETE ZA EURO Dombrovskis: Tvrtke ne smiju koristiti euro kao izliku za povećanje cijena. Hrvatske vlasti to trebaju nadzirati
 
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
Otkrivamo
Istražili smo: Znate li kako ostvariti svoje pravo na mirovinu
Argeta
STROGO ČUVANO
Otkrijte tajnu tako dobrog posebnog okusa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.