Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJE

Poslovni anđeli dali 1,8 milijuna kuna mladim tvrtkama

Nikša Tomulić
23.12.2011.
u 20:43

To su individualni investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovu budućem rastu

Poslovni anđeli uspješni su poduzetnici te uspješni lideri tvrtki ili korporacija koji financiraju start-up projekte visokog rizika tako što ulaze u vlasnički udio i pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. To su individualni investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovu budućem rastu. A upravo Hrvatskoj udruzi poslovnih anđela Crane nedavno su se pridružila trojica novih članova.

Uspješni poduzetnici Nikša Tomulić, Ivan Beljan i Davorin Štetner svoje su bogato poslovno znanje i iskustvo odlučili staviti na raspolaganje mladim poduzetnicima koji za svoje projekte traže ozbiljne ulagače, stoji u njihovu priopćenju.

Nikša Tomulić je karijeru izgradio radeći na međunarodnim projektima u high-tech i telekom sektoru diljem svijeta – od Cisco inženjera, arhitekta za mrežne tehnologije pa do direktora međunarodne prodaje vodećeg slovenskog sistem integratora. Trenutačno se bavi vlastitim start-up projektom, investicijama u turizmu, proizvodnji i poljoprivredi.

– U Crane sam se uključio jer želim svojim znanjem, iskustvom i mrežom kontakata pomoći motiviranim hrvatskim poduzetnicima da osobno naprave nešto veliko. Nitko nam ne može pomoći ako se sami ne pokrenemo – ističe Nikša Tomulić.

Ivan Beljan je svoje iskustvo stjecao radeći u kompaniji KPMG, potom kao broker u tvrtki Credos te kao menadžer fonda u CAIB Investu. Nakon toga krenuo je u samostalne investicije na financijskim tržištima, a bavi se i ulaganjem u nekretnine te je uspio ostvariti i konzalting ugovor sa švedskom Ikeom.

– U Crane sam se uključio jer je to najbolji kanal prema dobrim poduzetničkim projektima. Usto, nudi i benefite kontakata s drugim investitorima. Financiranje kapitalom u Hrvatskoj je još uvijek nepoznanica, ali će, zahvaljujući i Craneu, postajati sve prisutnije i omogućiti uspjeh mnogim poduzetničkim projektima, a ja se nadam da ću neke od njih znati prepoznati – objašnjava Ivan Beljan.

Zasad najmlađi član Hrvatske udruge poslovnih anđela, Davorin Štetner trenutačno je najpoznatiji kao najmlađi vlasnik prava za Formulu 1 u svijetu. Već sa 20 godina pokrenuo je svoju prvu tvrtku, koja posluje i danas. Bio je pokretač regionalnih novina, a prije tri godine je preuzeo lokalnu televizijsku postaju TV Plus. Početkom ove godine samostalno je započeo pregovore s vlasnicima Formule 1 o pravima za Hrvatsku, a ubrzo je potpisao i ekskluzivan ugovor na tri godine.

– Savjet za učlanjenje dobio sam od Hrvoja Prpića, a kako nikad ne odbijam savjete dokazanih poduzetnika, odlučio sam se pridružiti poslovnim anđelima. Kao potencijalnom investitoru, izloženi projekti predstavljaju mi veliki izazov za investiranje te mogućnost odabira kvalitetnog partnera za ulaganje jer sam naučio da je tim važniji od poslovne ideje – kaže mladi poduzetnik Davorin Štetner.

Hrvatska udruga poslovnih anđela sada ima 14 članova koji aktivno sudjeluju u odabiru poduzetničkih projekata. Ovu su godinu ocijenili iznimno uspješnom. Čak im je stotinjak poduzetnika predstavilo svoje ideje, 20 ih je dobilo priliku prezentirati projekte, a pet ih je izborilo investicije. Ukupan iznos investicija je bio 1,8 milijuna kuna, a investicije su se kretale od sto tisuća do milijun kuna u pojedini projekt. Održano je 11 Start-up srijeda, a poslovni anđeli su u potrazi za dobrim projektima krenuli i izvan Zagreba i u Osijek i Rijeku. Sudjelovali su i na studentskim natjecanjima.

Komentara 5

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
23:02 23.12.2011.

To nisu nikakvi poslovni anđeli! Kakvi anđeli, dajte molim vas, ne prevodite doslovno s engleskog. To su investitori spremni na veće rizike kako bi ostvarili veći profit. Dakle neka vrsta kockara u poslovnome svijetu, s limitom i izlaznom strategijom. Njimaima se ide kada nemate vlastiti kapital, kada ne možete prodati dionice svoje firme i kada vam banke ne žele dati kredit jer ne vjeruju da bi vam projekt bio uspješan.

FU
funkipuppi
01:26 24.12.2011.

To su mali agentici u hijerarhijskoj strukturi koji dobijaju novac da investirali nove projekte nebi li se slucajno dogodilo da ti projekti zarade novac onda profit ostaje u strukturi. Drugim rjecima oni sluze zato da nebi dozvolili nikome drugom da se obogati

AC
acer
15:04 24.12.2011.

Anđeoske face definitivno nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije