Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis MENTORSTVO MEĐU ŽENAMA: Treba vam potpora u karijeri?

Poslovne žene u koronakrizi naučile: Neprilika je najbolja prilika

Prvi susret mentorica s uspješnim poslovnim ženama uživo nakon početka pandemije
21. svibnja 2020. u 11:53 3 komentara 584 prikaza
Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svaka je neprilika zapravo najbolja – prilika. Iz svog je dugogodišnjeg iskustva to naučila Snježana Bahtijari, direktorica marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti u kompaniji Ericsson Nikola Tesla.

Ona je ujedno i višegodišnja mentorica u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” koja je svoja znanja s mladim poduzetnicima podijelila i ovog tjedna na još jednom zajedničkom susretu u sklopu projekta.

Mentorstvo Nema prepreka Projekt Mentorstvo i u online izdanju

Riječ je, naime, o inicijativi u sklopu koje 16 uspješnih poslovnih žena u statusu mentorica usmjerava 16 odabranih kandidatkinja, odnosno mentijki, također uspješnih poslovnih žena koje se žele dodatno usavršavati.

Projekt je izvorno započeo još 2014. godine u organizaciji časopisa i portala Zaposlena, a lani mu se kao medijski partner priključio i Večernji list, baš kao što je to slučaj i ove godine.

Kako se nositi sa stresom

Prvi ovogodišnji susret mentorica s kandidatkinjama održao se početkom ožujka u hotelu Esplanade, gdje su se odabrane sudionice najprije predstavile, nakon čega su im dodijeljene njihove mentorice. No već je idući susret onemogućila kriza zbog pandemije koronavirusa.

No iako se sudionice projekta nisu mogle uživo naći i podijeliti svoja iskustva, to ih nije spriječilo da nastave projekt putem digitalnih platformi.

Sve su zajednički dokazale su da prepreke za njih ne postoje i drugi susret svih mentorskih parova organizirale putem aplikacije Zoom kako bi mogle izmijeniti dosadašnja iskustva, razgovarati o poslovnim izazovima, nuditi smjernice za daljnji osobni i poslovni rast i razvoj.

Srećom, već su treći susret, koji je bio zakazan za ponedjeljak 18. svibnja, uspjele ponovno zajedno održati u hotelu Esplanade.

– Ova nas kriza nipošto nije onemogućila u rad, sasvim suprotno. Moja mentijka i ja redovito smo bile u kontaktu, a ona se baš zahvaljujući krizi uspjela posvetiti nekim zadacima – ističe Snježana Bahtijari koja ove godine u sklopu projekta mentorira mladu poduzetnicu Tamaru Babun.

Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 16 poslovnih žena u statusu mentorica usmjerava 16 odabranih kandidatkinja, projekt traje od 2014.

– Ja sam iz audiovizualne branše, dakle nas dvije se uopće ne bavimo sličnim poslom, no moja mi je mentorica jako pomogla da napredujem, posebno u domeni razvijanja odnosa sa svojim zaposlenicima – ističe Tamara Babun koja je prije tri godine osnovala produkcijsku kuću Wolfgang&Dolly. Ističe kako se uvijek trudi usavršavati i dobivati savjete iskusnijih poduzetnika i zato se odlučila prijaviti na projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”. Ovaj par mentorice i mentijke u ponedjeljak je s ostalim sudionicima podijelio svoje iskustvo umrežavanja, a sve su se prisutne žene složile kako su i više nego zadovoljne napretkom u sklopu projekta.

Mentorstvo Prvi susret sudionica Ove godine prijavilo se 30 posto više kandidatkinja nego lani

– Iskreno, kada sam se prijavila, nisam imala prevelika očekivanja od projekta jer nisam znala puno o njemu, no činio mi se izvanredno osmišljen i ozbiljno koncipiran. Zato sam se odlučila prijaviti i uistinu nisam pogriješila. Prije svega mi je bio cilj naći nekoga za razgovor tko je sličan meni i to mi se uistinu ostvarilo, od Snježane sam dobila uistinu dobre savjete za vođenje tvrtke te mi je pokazala koliko je važan timski rad – rekla je Babun na druženju koje je otvorila terapeutska savjetnica Kata Leutar koja se bavi poticanjem produktivnosti, motiviranosti i kreativnosti pojedinaca unutar tvrtke. Prisutnima je objasnila kako se nositi sa stresom, kako nakon ove krize preispitati svoje ciljeve, ali i postići zadovoljstvo.

Dugoročni odnos

– Naravno da je ljepše raditi na projektu uživo, no drago nam je da smo pokazale da nas ni ova kriza ne može zaustaviti. Na taj smo način još jednom pokazale koliko je mentorstvo važno i čvrsto – rekla je Ana Gruden, inicijatorica projekta i glavna urednica časopisa i portala Zaposlena. Riječ je o projektu koji je sve popularniji među ženama, pa se tako ove godine prijavilo njih 30 posto više nego lani. A sve je počelo kada je Ana Gruden čula za jedan sličan engleski projekt koji je onda odlučila realizirati i u Hrvatskoj.

Mentorstvo među ženama MENTORSTVO MEĐU ŽENAMA Odabrali smo kandidatkinje za novi ciklus projekta Mentorstvo među ženama: Evo njihovih imena

– To nije jednokratno druženje, ja sam sa svojom prošlogodišnjom mentijkom i dalje u stalnom kontaktu, redovito se čujemo i dijelimo si savjete. Odnos mentorice i mentijke nije jednostran, mi zapravo stalno učimo jedne od drugih i na taj se način razvijamo u poslovnom i privatnom smislu, otvaramo si neke nove perspektive u životu – zaključuje mentorica Snježana Bahtijari koja je i više nego zadovoljna mentijkom koja joj je dodijeljena.

– Svake godine puno truda uložimo u spajanje parova. Ponekad su to žene iz iste branše, a ponekad se vodimo nekim sasvim drugim smjernicama. Ako, primjerice, neka mlada žena ima problema s upravljanjem ljudskim resursima u svojoj tvrtki, onda je možda spojimo s mentoricom koja se bavi upravo time – objašnjava Ana Gruden te dodaje kako će se u lipnju održati veliko finalno druženje sudionica na kraju još jednog uspješnog projekta koji je ove godine održan u ipak nešto drugačijim 
uvjetima. •

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar CarolKO96
  CarolKO96:

  w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

 • Avatar KimberlyQW82
  KimberlyQW82:

  w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

 • Avatar KimberlyEJ78
  KimberlyEJ78:

  w​​w​​w​​.​​l​​o​​v​​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b