Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI

Poslovanje samo s pčelarima iz registra pa se med uvozi

Pčelari
Matija Topolovec/PIXSELL
24.01.2016.
u 23:00

'Ako bismo slučajno mi otkupili med od pčelara koji nije u registru, tada taj proizvod ne možemo izvoziti. Tako se samo potiče sivo tržište i onemogućava izvoz.'

Ivan Bračić, vlasnik pčelarske industrije PIP, iznosi apsurd iz svoje industrije. U Hrvatskoj ima oko 15.000 pčelara, u evidenciji Ministarstva poljoprivrede ih je oko 11.000, a samo je njih 1400 u registru proizvođača proizvoda animalnog podrijetla.

Pčelarske tvrtke moraju poštovati registar i mogu poslovati samo s tih 1400, odnosno sa svega 10 posto njih. Kako to nije dovoljno za proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda, oni kupuju med od pčelara u zemljama EU, koji pak ne moraju biti u takvom registru.

Također, proizvođači iz drugih zemalja EU otkupljuju med od bilo kojeg pčelara u Hrvatskoj.

– Ako bismo slučajno mi otkupili med od pčelara koji nije u registru, tada taj proizvod ne možemo izvoziti. Tako se samo potiče sivo tržište i onemogućava izvoz – kaže Bračić.

Reagirala je Koordinacija pčelarskih tvrtki, koja djeluje pri HUP-u, ali Ministarstvo poljoprivrede uz puno cinizma naš je zahtjev gotovo ismijalo, verbalno i zapisnički.

>> U fokusu pčelarstvo i program ruralnog razvoja

Komentara 2

AP
apoxiomen007
23:17 24.01.2016.

Nadam se da ce novi ljudi u ministarstvu imati ovo u vidu.

94
9415miky
02:28 25.01.2016.

Netreba mu ni davati med kada je lopina i neplatiša. Dok on uživa u jahti na moru pčelarima duguje godinama za isporučeni med!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije