Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poslodavci: Fondovi nisu dosta, povucite krizni porez

Vlada nudi jamstva i spušta kamate kako bi tvrtke iskoristile 10 milijardi kuna koje će HNB otpustiti poslovnim bankama. Slijede aukcije za kredite i zajedničke investicije s državom.
14. siječnja 2010. u 14:34 103 komentara 11 prikaza
vlada rh
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Vlada je donijela mjere za pomoć gospodarstvu koje bi trebale ublažiti posljedice krize i očuvati radna mjesta. Ukupno je na raspolaganju oko deset milijardi kuna koje će HNB poslovnim bankama otpustiti smanjivanjem stope obveznih rezervi. Od novca koji HNB oslobodi bankama, dvije trećine ići će za gospodarstvo, a jednu trećinu moći će plasirati kako žele.

 Za reprograme i poreze

– Vlada kreće u odlučnu borbu za pomoć svakom poduzeću koje ima šansu preživjeti – kazala je premijerka Kosor. Prvi je model kreditiranje tvrtki u projektu na kojemu će surađivati HBOR, HNB, Vlada i poslovne banke, a sastoji se od dvije inačice. Prema prvoj inačici, poduzetnici će moći dobiti klasične kredite iz programa HBOR-a u kojima će poslovne banke financirati 70, a HBOR 30 posto iznosa, što će omogućiti niže kamatne stope.

Druga inačica programa kreditiranja podrazumijeva da cijeli iznos pokrivaju poslovne banke, ali će za 25 do 50 posto iznosa jamčiti država jamstvenim fondom koji bi bio težak do milijardu kuna. Projekti će se odobravati po modelu dražbi jedan do dva puta mjesečno.

Drugi je model izravnog ulaska otvorenih investicijskih fondova u vlasničku strukturu tvrtki. Fondovi bi u tvrtkama ostajali do pet godina, nakon čega bi se povlačili odnosno prodavali svoje udjele u temeljnom kapitalu.

Dio novca iz otvorenih fondova tvrtke će moći koristiti za reprogramiranje kredita i plaćanje poreznih obveza tvrtki, a veći dio za obrtna sredstva, odnosno za likvidnost. Fond za gospodarsku suradnju funkcionirat će na način da na svaku uloženu kunu privatnog novca država ulaže još jednu, ali najviše do milijardu kuna.

Kap u moru potreba

Poslodavci pozdravljaju osnivanje fondova, ali to je samo kap u moru onoga što se mora napraviti da bi došli do točke od koje se može pokrenuti oporavak, kazao je jučer predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak. HUP je pozvao Vladu da povuče krizni porez i paket drugih zakona koji su uvedeni ili povećani sredinom 2009, jer ćemo se u protivnom vrtjeti u začaranom krugu pada proizvodnje, otkaza i pada cijena. Poduzetnici su se suzdržavali od kritike Vlade nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo od ulaska njihova čovjeka u Vladu, no ako je i postojao prešutni dogovor o suradnji, danas je nestao.

– Pozdravljamo to što je došlo do političke konsolidacije, dobili smo i predsjednika čime se postigao kontinuitet. Ekonomska je politika jedini segment u kojemu nije došlo do iskoraka – kazao je Ivica Mudrinić. S Kuštrakom i vlasnikom Magme Fižulićem njih su trojica poručili Vladi da fond nije dovoljan.
– Treba ukinuti krizni porez, vratiti PDV na 22 posto i smanjiti doprinose – kažu u HUP-u  zabrinuti zbog daljnjeg pada potrošnje. Fižulić kaže da je i u Srbiji u prosincu prodaja u trgovini rasla četiri posto, a Hrvatska je imala 10 posto pada.

Dobre i loše strane premijerkinih mjera

ZA
Krediti će oporaviti ekonomiju 
Država je u godini krize kapital banaka uzela sebi, prvi je put dana prilika da novac ode u privredu

Očekuje se pad kamata i zamah potrošnje 
Nitko ne ulaže i kupuje uz dvoznamenkaste kamate. Politički utjecaji na tvrtke trebali bi pasti u drugi plan

Očekivani ulazak u EU privući će ulagače
Oporavak u eurozoni olakšat će i poziciju RH, koja bi za dvije godine trebala pod europsku zastavu

PROTIV
Veći porezi umrtvili tvrtke, srezali potrošnju
Krizni porez proizveo je pad plaća i potrošnje te je samo prividno stabilizirao javne financije

Fond da, ali kamate su previsoke
Kamate u RH triput su veće nego u eurozoni i sve dok je tako, ne treba očekivati nove investicije

Skupa država ostaje mač nad vratom sviju
Bez smanjenja državne potrošnje, kao preduvjeta za niže poreze, neće doći do osjetnijeg oporavka

 

 

Kuštrak bi se okladio da će gubit

Kuštrak bi se okladio da će gubitak od poreza na dobit, koji će nastati zbog zbog pada potrošnje, biti veći od prihoda koji će se skupiti kriznim porezom. Njega treba povući da se vrati optimizam građana. – Iz svoga ministarskog iskustva mogu reći da ministar gospodarstva ima mali utjecaj na gospodarske tokove. Teško je biti ministar bez stranačkog zaleđa. Popijač puno radi, ali daleko od očiju javnosti – komentirao je Fižulić.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'