Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan za spas - Vlada dogovorila kreditiranje tvrtki

Poslodavci: Fondovi nisu dosta, povucite krizni porez

vlada rh
Petar Glebov/Pixsell
Autori: Nikola Sever Šeni, Ljubica Gatarić
14.01.2010.
u 14:34

Vlada nudi jamstva i spušta kamate kako bi tvrtke iskoristile 10 milijardi kuna koje će HNB otpustiti poslovnim bankama. Slijede aukcije za kredite i zajedničke investicije s državom.

Vlada je donijela mjere za pomoć gospodarstvu koje bi trebale ublažiti posljedice krize i očuvati radna mjesta. Ukupno je na raspolaganju oko deset milijardi kuna koje će HNB poslovnim bankama otpustiti smanjivanjem stope obveznih rezervi. Od novca koji HNB oslobodi bankama, dvije trećine ići će za gospodarstvo, a jednu trećinu moći će plasirati kako žele.

 Za reprograme i poreze

– Vlada kreće u odlučnu borbu za pomoć svakom poduzeću koje ima šansu preživjeti – kazala je premijerka Kosor. Prvi je model kreditiranje tvrtki u projektu na kojemu će surađivati HBOR, HNB, Vlada i poslovne banke, a sastoji se od dvije inačice. Prema prvoj inačici, poduzetnici će moći dobiti klasične kredite iz programa HBOR-a u kojima će poslovne banke financirati 70, a HBOR 30 posto iznosa, što će omogućiti niže kamatne stope.

Druga inačica programa kreditiranja podrazumijeva da cijeli iznos pokrivaju poslovne banke, ali će za 25 do 50 posto iznosa jamčiti država jamstvenim fondom koji bi bio težak do milijardu kuna. Projekti će se odobravati po modelu dražbi jedan do dva puta mjesečno.

Drugi je model izravnog ulaska otvorenih investicijskih fondova u vlasničku strukturu tvrtki. Fondovi bi u tvrtkama ostajali do pet godina, nakon čega bi se povlačili odnosno prodavali svoje udjele u temeljnom kapitalu.

Dio novca iz otvorenih fondova tvrtke će moći koristiti za reprogramiranje kredita i plaćanje poreznih obveza tvrtki, a veći dio za obrtna sredstva, odnosno za likvidnost. Fond za gospodarsku suradnju funkcionirat će na način da na svaku uloženu kunu privatnog novca država ulaže još jednu, ali najviše do milijardu kuna.

Kap u moru potreba

Poslodavci pozdravljaju osnivanje fondova, ali to je samo kap u moru onoga što se mora napraviti da bi došli do točke od koje se može pokrenuti oporavak, kazao je jučer predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak. HUP je pozvao Vladu da povuče krizni porez i paket drugih zakona koji su uvedeni ili povećani sredinom 2009, jer ćemo se u protivnom vrtjeti u začaranom krugu pada proizvodnje, otkaza i pada cijena. Poduzetnici su se suzdržavali od kritike Vlade nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo od ulaska njihova čovjeka u Vladu, no ako je i postojao prešutni dogovor o suradnji, danas je nestao.

– Pozdravljamo to što je došlo do političke konsolidacije, dobili smo i predsjednika čime se postigao kontinuitet. Ekonomska je politika jedini segment u kojemu nije došlo do iskoraka – kazao je Ivica Mudrinić. S Kuštrakom i vlasnikom Magme Fižulićem njih su trojica poručili Vladi da fond nije dovoljan.
– Treba ukinuti krizni porez, vratiti PDV na 22 posto i smanjiti doprinose – kažu u HUP-u  zabrinuti zbog daljnjeg pada potrošnje. Fižulić kaže da je i u Srbiji u prosincu prodaja u trgovini rasla četiri posto, a Hrvatska je imala 10 posto pada.

Dobre i loše strane premijerkinih mjera

ZA
Krediti će oporaviti ekonomiju 
Država je u godini krize kapital banaka uzela sebi, prvi je put dana prilika da novac ode u privredu

Očekuje se pad kamata i zamah potrošnje 
Nitko ne ulaže i kupuje uz dvoznamenkaste kamate. Politički utjecaji na tvrtke trebali bi pasti u drugi plan

Očekivani ulazak u EU privući će ulagače
Oporavak u eurozoni olakšat će i poziciju RH, koja bi za dvije godine trebala pod europsku zastavu

PROTIV
Veći porezi umrtvili tvrtke, srezali potrošnju
Krizni porez proizveo je pad plaća i potrošnje te je samo prividno stabilizirao javne financije

Fond da, ali kamate su previsoke
Kamate u RH triput su veće nego u eurozoni i sve dok je tako, ne treba očekivati nove investicije

Skupa država ostaje mač nad vratom sviju
Bez smanjenja državne potrošnje, kao preduvjeta za niže poreze, neće doći do osjetnijeg oporavka

 

 

Komentara 103

PO
pozitivnomisljenje
17:40 14.01.2010.

10 milijarda ili 10 milijardi!!!!

PI
Pippo9
17:47 14.01.2010.

Gospodarske mjere će uroditi plodom i onemogućiti otpuštanja radnika

OB
-obrisani-
17:22 14.01.2010.

UGO... poznato..!!! iako nekima jos nije jasno..!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije