Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SAVJETI

Poslodavac mi nije dao ugovor o radu niti isplatio plaću

28.03.2009.
u 10:50

Od listopada radim kod poslodavca koji mi ni jednu plaću nije isplatio preko tekućeg računa već mi sve daje na ruke. Nemam ugovor o radu ni doprinose, samo pravo na zdravstvenu pomoć. Kako da dođem do svog zarađenog novca, i koliko se dugo čeka na ishod?

Poslodavac je dužan s radnikom sklopiti ugovor o radu ili mu prije početka rada uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Ako ne sklopi ugovor ili prije početka rada radniku ne izda pisanu potvrdu, smatrat će se da je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Počinjen je jedan od najtežih prekršaja, za koji je propisana kazna od 61.000 do 100.000 kn ako u slučaju kad ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, prije početka rada ne uruči radniku pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru ili ako radniku ne uruči primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora.

Prema Vašem opisu, očito je da je poslodavac učinio oba prekršaja, o čemu biste trebali izvijestiti Državni inspektorat. Iznos koji Vam je poslodavac dužan, morat ćete ostvarivati u sudskom postupku, a radni sporovi su hitni te bi prvostupanjski postupak trebao biti okončan u roku od šest mjeseci; no to obično u praksi traje duže.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije