Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Portugal dodatno reže proračunski deficit - odgađaju se javni projekti

jose socrates
Reuters
09.05.2010.
u 08:53

Portugalska je vlada u ovoj godini namjeravala smanjiti proračunski manjak na 8,3 posto BDP-a, nakon što je u lanjskoj godini dosegnuo 9,4 posto. Odgodom javnih projekata proračunski manjak dodatno bi se smanjio na 7,3 posto BDP-a.

Portugal planira odgoditi neke velike javne projekte, a time ubrzati smanjenje deficita u ovoj godini, kazao je portugalski premijer Jose Socrates, nakon sastanka 16 čelnika eurozone u Bruxellesu, pišu slovenske Finance.

Portugalska je vlada u ovoj godini namjeravala smanjiti proračunski manjak na 8,3 posto BDP-a, nakon što je u lanjskoj godini dosegnuo 9,4 posto. Odgodom javnih projekata proračunski manjak dodatno bi se smanjio na 7,3 posto BDP-a, a do 2013. u planu je smanjenje na ispod tri posto, kroz zamrzavanje plaća u javnim službama, ukidanjem dijela poreznih olakšica, podizanjem poreznih stopa za bogate te uvođenjem poreza na kapitalnu dobit, kako je predviđeno Sporazumom o stabilnosti i rastu.

Portugal, kojega ovih dana prečesto uspoređuju s Grčkom, u cilju ubrzanja smanjenja deficita planira odgoditi neke planirane velike projekte kao što je izgradnja nove zračne luke u Lisabonu i postavljanje novog mosta preko rijeke Tejo kojim bi brza željeznica povezala Portugal i španjolsku prijestolnicu Madrid.

Socrates objašnjava da su ti projekti kritični u smislu modernizacije zemlje, ali bi bilo mudro pričekati da se stabilizira financijsko tržište.

Mišljenja o Porugalu oprečna su. Dio analitičara smatra kako Portugalu prijeti sudbina visokozadužene Grčke, dok drugi smatraju da solventnost Portugala nije ugrožena. Tvrde kako su se mnoge države uslijed globalne financijske krize suočile s rastom proračunskog manjka, smanjile porezne prihode i povećale troškove za mjere za ublažavanje krize.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije