Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravedna raspodjela

Porezna reforma: Stiže nam i porez na imovinu

'25.06.2010., Vukovar - Najvise drzavno izaslanstvo u vojarni dodijelilo priznanja vojnicima na svecanoj promociji 12. narastaja polaznika Ratne skole Ban Josip Jelacic i 14. narastaja kadeta, vojnih
'Marko Lukunic/PIXSELL'
26.08.2010.
u 10:30

Neke zemlje uvode i porez na kućne ljubimce 100 eura godišnje. Od poreza na imovinu u državnu blagajnu slilo bi se oko 7 milijardi kuna.

Ad hoc porezi, poput uvedenih poreza na plaće i telekomunikacije ili nedavno predloženog poreza na banke, donose tek kratkoročan učinak za prihodovnu stranu proračuna, ali puno lošiji za cijelo gospodarstvo nego što bio učinak cjelovite porezne reforme koja bi uključivala dugoročne poreze koji bi opteretili bogatiji sloj građana. Kod nas se uporno izbjegava uvođenje takvih poreza. Ipak, prema najavama, u Ministarstvu financija priprema se zakon o oporezivanju imovine i s njim će možda izići u predizbornom programu. A i SDP pred izbore priprema cjelovitu poreznu reformu.

Neki uvode i porez na pse

Porez na imovinu praksa je svih europskih zemalja. Prema procjenama, mi bismo od takva poreza mogli prikupiti od pet do sedam milijardi kuna godišnje. U svojem programu SDP predlaže samo oporezivanje ekstra imovine, po stopi 0,4 posto, a prema računici koju su napravili, moglo bi se tako naplatiti 2-2,5 milijarde kuna – kaže Branko Grčić, Esdepeov gospodarski strateg. Mnoge europske zemlje također imaju veće poreze za vozila i plovila. Tako je prosječni godišnji porez na vozila 1000 eura. Ako je, prema nekim procjenama, u Hrvatskoj 1,5 milijuna vozila, uvede li se veći porez od sadašnjeg, moglo bi se godišnje naplatiti oko 10 milijardi kuna. Neke zemlje, poput Poljske, uvele su porez na pse, koji vlasnici tih kućnih ljubimaca plaćaju 100 eura godišnje. Velik broj zemalja ima i porez na kapitalnu dobit, koji i sada u svojem programu predlaže SDP, ali ne oporezivanje dionica, obveznica, pa ni kamata. Ocjena je svih ekonomista da današnja situacija na burzi ne bi bila prihvatljiva za oporezivanje vrijednosnica. Od poreza koje će SDP predložiti u svojem programu i oni su na izvlačenje dobiti iz tvrtke po stopi 12 posto, uz sadašnjih 20 posto. Prema računici, prošle godine dionička su društva imala oko 3,5 milijardi dividende. Ako bi se na to obračunao porez 12 posto, moglo bi se naplatiti 400 milijuna kuna na godinu. Dodaju li se tome i društva s ograničenom odgovornošću, iznos bi se povećao za 1,2 milijarde kuna.

No za dobit koja se reinvestira predlažu olakšice, što su učinile u posljednje vrijeme i mnoge zemlje u regiji i postigle pozitivne efekte. SDP predlaže i plaćanje poreza na prodaju udjela za fizičke osobe te prenamjenu zemljišta.

Pravedno oporezivanje

Konzultant Damir Novotny smatra da naša ekonomija ne može podnijeti male poreze, što je i praksa većine zemalja s kojima se možemo uspoređivati, ali kod njih su ti porezi pravednije raspoređeni, pa pritom, primjerice, stimuliraju proizvodnju, izvoz, novo zapošljavanje... Računica koju je SDP napravio, kaže da bi se prema njihovu predloženom poreznom programu u gospodarstvo moglo vratiti 4,5 milijardi kuna. Svi su ekonomski stručnjaci isto tako sigurni da ad hoc porezi nipošto nisu dobri za ekonomiju, što su uostalom i pokazali oni uvedeni u posljednjih godinu dana, za koje konzultant Željko Perić kaže da su donijeli više štete nego koristi. Porez na plaće uveden prošle godine smanjio je potrošnju, koja je bila generator rasta prihoda u proračunu. A to se onda odrazilo na manje prihode od PDV-a.

– Takvi porezi uvedeni su kako bi se odgodilo potrebno smanjenje potrošnje i reforma, a meta udara bili su sektori koji u krizi dobro posluju, kao što je telekomunikacijski sektor, a skoro i bankarski – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke. Smatra da su takvi porezi loši za investicijsku klimu jer odbijaju ulagače koji ne mogu znati kada Vlada može donijeti još koji dodatni porez. Ni privremeni porez na banke, čije je uvođenje bilo u pripremi, ne bi u ovom trenutku bilo poželjno, jer, kako je upozoreno, banke bi troškove prenijele na građane. Stoga, stručnjaci su složni, potrebna nam je potpuna porezna reforma, da se teret pravedno rasporedi.

Komentara 165

MI
mica1111
10:58 26.08.2010.

...eto žalismo se kakve su to blijede,kozmetičke mjere... ...evo nam ga sad na,počet ćemo mi skičat ...

OB
-obrisani-
11:37 26.08.2010.

Porezna reforma: Stiže nam i porez na imovinu što je prava stvar za one istinske hrvatine da mogu pored navodne krvi i nevidnog znoja svojoj zemlji vratiti nešto onoga od zbrinjavanja i domoljubne koristi..

Avatar nekakav
nekakav
17:43 26.08.2010.

želite švedski standard? pa radite onda kao oni! plaćajte najviše poreze u europi, najveće poreze i trošarine na aute, alkohol, cigarete... trebate još više? pa imate taj nesretni porez na nekretnine. što ga se tako bojite? vrijednost nekretnina je usko povezana sa standardom kojeg ima određena osoba. a radi par bakica koje imaju garsonijere u središtu grada ne vrijedi izbjegavati takve poreze. ionak ih čuvaju za svoje unuke. pa unuci, sjetite se što ćete naslijediti, a da niste prstom maknuli, pa pomognite babici plaćati porez. isto tako sa tih milijun klijeti i vikendica po zagorskim bregima i dalmaciji. na sve to porez. a što mislite otkud će se financirati ta silna infrastruktura koju treba dovesti do vas? jer se vi mislite tamo i preseliti.. pa morate imati i neki standard običnog čovjeka. ej, ljudi... minimalnu plaću bi trebalo skoro pa ukinuti. radi za onoliko koliko te gazda želi, može i mora platiti, ako hoće poslovati. misliš da bi ti radio više i bolje ako bi imao 7500 kuna minimalno? ma ne bi! i dalje bi zabušavao. još više nego sad. u bangladešu ti je minimalac par desetaka dolara. i zamisli, žive... :) znači, minimalac nije presudna činjenica. kod nas su porezi i dalje relativno u prosjeku. ne zaboravimo da ne plaćamo svu silinu poreza koje plaćaju drugi. vi samo gledate poreze na plaću... a zamislite da imate 10-ak posto veću plaću, i obaveze od 1000 eura godišnje za auto, 100 eura za psa, 2000 eura poreza na kuću, vikendicu... a skoro svi nešto dodatno imamo. a to je u cijelom svijetu luksuz, kojeg se uvijek oporezivalo... vidim ja da vi duboko žalite za drugom titom... neka. i srbi su vam smetali. sad vidite da i dalje ništ ne privrijedimo. samo smo sad ostali bez vječnog neprijatelja, srbina! sad su nam gazde austrijanci, mađari, slovenci, nijemci... ali ovaj puta su nas kupili. tj. prodali smo se. nije bitna vlast koja je što napravila. jer je narod hrvatski želio više imati nego je htio raditi. pa su rasprodali sve ono što su partizani 45 godina stvarali. i sad nema više! sad treba delati, i ne pitati previše za plaću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije