Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Porezna reforma neće povećati plaće u ICT-ju!

U HUP-u su osmislili pet malih koraka koji bi uvelike pridonijeli povećanju prihoda.
09. studenoga 2018. u 08:45 0 komentara 384 prikaza
HUP
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Porezna reforma potpuno je beskorisna kada se radi o povećanju plaća većine zaposlenih u ICT industriji i svih onih koji rade na tim poslovima, zaključak je jučerašnje konferencije za novinare ICT udruge Hrvatske udruge poslodavaca. Porezna reforma će u IT sektoru rasteretiti skupine od 17.000 kuna bruto plaće na više, što znači tek sitan postotak, dok većinu zaposlenika, posebice onih traženih neće zahvatiti jer je većina plaća ispod tog bruto iznosa, istaknuto je na konferenciji.

Gordana Deranja Intervju Predsjednica HUP-a poručuje političarima: Možemo biti bolji! Zašto ne provodite reforme?

Analiza plaća IT profesionalaca koju je HUP proveo s Algebrom i portalom Moj posao pokazala je da neto prosječna plaća u IT sektoru iznosi nešto više od 8000 kuna što je značajno veći prosjek od plaća u ostalim sektorima u RH.

– Rezultati su pokazali i da 10 posto zaposlenih u IT sektoru ima plaću veću od 12.000 kuna neto. Mala je razlika u prosječnim plaćama za IT profesionalce u IT i non-IT sektorima, što je posebno vidljivo kod najviše traženih programera kojih i dalje nedostaje u svim sektorima – predočila je Maja Mahovlić, glasnogovornica portala Moj posao.

Video - Nenad Bakić i Berislav Horvat o izboru EY Poduzetnik godine

Uzorak od 3600 ispitanika uključuje IT profesionalce koji rade u svim zanimanjima IT sektora.


– Poslodavci ne mogu sami povećati plaće dok se ne promjene uvjeti poslovanja u zemlji, a to je posebno postalo vidljivo otkad smo dio zajedničkog tržišta EU na kojem se natječemo sa zemljama u kojem su porezne politike mnogo liberalnije od naše – naglasio je Hrvoje Balen, dopredsjednik HUP – ICT-a.

Tihomir Cipek Politolog, prof. Tihomir Cipek 'Treba uvesti porez na imovinu jer mnogi žive od rentanja'

U HUP-u su osmislili pet malih koraka koji bi uvelike pridonijeli povećanju prihoda. 


– Pozdravljamo reformske pomake koje je Vlada pokrenula no oni nisu dovoljne te predlažemo 5 malih koraka odnosno nužnih mjera koje bi uvelike pridonijele povećanju prihoda zaposlenih posebice onih sa srednjim i umjerenim plaćama – naglasio je Boris Drilo, predsjednik HUP – ICT-a.

Radi se o neoporezivom trošku prehrane zaposlenika, neoporezive isplata za nadoknadu troškova vrtića za radnike koji imaju djecu, utvrđivanju maksimalnog neoporezivog iznosa koji poslodavac može isplatiti radniku na ime najamnine ili pokrića dijela rate kredita, neoporezivom bonusu u vidu dionica i udjela za tvrtke do određene veličine te o neoporezivom iznosu dvije do tri nagradne plaće godišnje.

EY poduzetnik godine Nenad Bakić: 'Kapital, poslodavac i radnici ne mogu jedni bez drugih'

– Mjere su zamišljene u okviru IT sektora s ciljem da povećaju njegovu konkurentnost i sposobnost za zadržavanje kvalitetnih ljudi, no one su primjenjive na gospodarstvo u cjelini – istaknuo je Boris Drilo, čelnik ICT udruge pri HUP-u.

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Dio automobila koji često zanemarujemo, a najlakše ga je za pregledati
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Jeste li spremni: S hladnim vremenom dolaze i problemi s automobilima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.