Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi namet

Porez na imovinu: Hoće, neće, hoće...

'SPECIJAL OBZOR 09.08.2012., Zagreb - Ministar financija Republike Hrvatske Slavko Linic.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/3
18.08.2012.
u 08:30

U prvoj fazi komunalna bi se naknada preimenovala u porez, a tek u drugoj uvele porezne stope

Premda još nitko nije vidio ni nacrt prijedloga novog zakona o porezu na imovinu, a do kraja godine su samo četiri mjeseca, ministar financija Slavko Linić ovaj tjedan tvrdi da će početi s oporezivanjem imovine od početka iduće godine. Još prije tjedan dana rekao je suprotno, svjestan da katastarski registri nisu sređeni te da vlasničke knjige ne nude pouzdan i točan uvid u imovinu građana koja bi bila predmet oporezivanja.

Po kratkom postupku

Hoće-neće varijanta vjerojatno će potrajati još neko vrijeme, ali kakva god na kraju bude politička odluka, četiri su mjeseca prekratak rok za opsežan porezni zahvat u imovinu. Zemlje koje su se upuštale u takve pothvate pripremale su se godinama, osim ako se nije radilo o vatrogasnim potezima i kriznim varijantama tipa Grčke, gdje je država razrezala porez svakome tko ima brojilo za struju, ne vodeći računa o pravednosti.

Prema objašnjenju upućenih, odluči li se Vlada na hitno ozakonjenje poreza na imovinu već od siječnja 2013., to će biti prijelazna varijanta koja će se dorađivati idućih godina. Prema toj ideji, novi zakon o porezu na imovinu prekopirao bi odredbe o plaćanju komunalne naknade iz zakona o komunalnim djelatnostima i tu bi naknadu preimenovao u imovinski porez. Baza podataka o komunalnim naknadama i doprinosima postoji u svim lokalnim jedinicama, taj je novac i njihov izvorni prihod, pa porezna administracija, barem u prvoj fazi, ne bi imala dodatnog posla.

Linić tvrdi da neće biti promjena za kuće ili stanove koji se koriste za stanovanje ili za najam, ali će se prazni stanovi više oporezivati. Komunalnu naknadu plaćaju svi vlasnici nekretnina u zemlji, ali ne postoji bitna razlika u visini naknade ni po vrijednosti ni po korištenju, već samo po broju kvadrata. Primjerice, komunalna naknada za stan u Zagrebu od 70 kvadrata mjesečno dođe 60 do 70 kuna, neovisno je li u Susedgradu ili na Jelačić placu.

Inače, lokalne jedinice prikupe od komunalne naknade oko tri milijarde kuna godišnje, ali imaju niz ograničenja pri trošenju tog novca jer ga mogu upotrijebiti samo za uređenje komunalne infrastrukture, a ne i za druge troškove lokalnih vlasti. Ako to postane imovinski porez, država im više neće davati ograničenja za trošenje. No, Linićeve su ambicije puno veće od spomenutog bypassa. Njegova je ideja da se dio troškova za obrazovanje, liječenje i socijalna pitanja prebaci s državnog na lokalne proračune, ali ti bi se izdaci pokrivali dodatnim porezom od imovine. Tko želi na svom području zadržati vrtiće, škole i bolnice, morat će povećati porez na imovinu jer ih drukčije neće moći financirati.

Puno truda nizašto

Stručnjaci za imovinski porez kažu da je kompliciran te da donosi relativno malo prihoda u odnosu na uloženi trud. Kada počne licitiranje poreznim stopama, imovinski će porez proizvesti dodatni udar na standard građana, ali i izazvati velike regionalne razlike i financijsko jačanje sredina s puno vikendica i nekretnina.

Ključne riječi

Komentara 264

IS
isuskristkomunist
13:12 18.08.2012.

Ova Vlada je zapravo u 8 mjeseci pokazala da ne zna sto radi.

OS
osvrt
14:23 18.08.2012.

Pa koji je uopće cilj vladajućima? Je li to sve uzeti od onih koji nemaju ništa osim ostavštine i poslije prodati onom tko da više, ili onom koji više tutne u kovertu? Zaboravimo i Dalmatince i Slavonce i Istrane ii Priomorce i Gorane i Ličane i Zagorce i Međimurce i Podravce. Možda i same Hrvatske nestane s geopolitičke karte. Dokle će hrvatski (i ne samo po narodnosti) prvaci šutjeti? Prijatelji, nastavi li se ovako ostat će se i bez djedovine, mogla bi nas vlastita vlast potjerati s vjekovnih ognjišta u koja smo se toliko zaklinjali. Na kraju svega, ipak je sve biznis. Otužno.

TR
traktorijada
10:13 18.08.2012.

zole pa kaj ti bi vikendicu na moru kupio za 100000$!!!!!!!!!!!!! a ti bi jos i snizio jednu nulu!!!!!!!!!!!! nemamo vise kaj raspravljat-kumrovecka skola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije