Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poljska ove godine od privatizacija zaradila 3,25 milijardi eura

Nagodinu bi Poljska trebala privatizirati kompanije s područja kemijske industrije, a iz energetskog sektora te tvrtke iz prehrambene industrije
04. rujna 2010. u 14:52 2 komentara 9 prikaza
kaczynski
Foto: Reuters

Zahvaljujući privatizaciji, od početka godine pa do kraja kolovoza u državnu blagajnu Poljske slilo se već 3,25 milijardi eura. Stručnjaci procjenjuju kako će do kraja godine biti ostvaren cilj vlade - 6,25 milijardi eura prihoda. Naime, očekuje se da će sve transakcije potrebne da se dostignu željeni prihodi biti realizirane. Nagodinu bi Poljska trebala privatizirati kompanije s područja kemijske industrije, a iz energetskog sektora te tvrtke iz prehrambene industrije. Od prihoda od privatizacije, ali i dividendi koje će država povući od kompanija u njenom vlasništvu ovisit će i budžet za sljedeću godinu.

Za sada se ministar financija Jacek Rostowski nada da će deficit biti dvije milijarde eura manji nego što je nedavno planirano. U prijedlogu o kojem je u petak raspravljala vlada Rostowski je predložio budžet za 2011. godinu sa deficitom od oko 10 milijardi eura umjesto 12 milijardi kako se ranije spominjalo.

Ministarstvo financija za iduću godinu računa i na 3,75 milijardi eura od privatizacije i na 2,3 milijarde eura od dividendi iz kompanija koje su još u rukama države.Do sada su rekordne dividende vrijedne 1,95 milijardi eura isplaćene prošle godine, a 40 posto je došlo iz kompanija koje se kotiraju na Varšavskoj burzi.

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
BioBran
PROMO
300% snažniji prirodni imunitet
  • Deleted user:

    nedaj bože da se ovi naši đabalezovići ugledaju na nih ostaćemo i bez vode za male novce

  • -obrisani-:

    Poljska je privatizacijom punila državni proračun a Hrvatska džepove HDZ-ovaca.