Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihodi

Poljska ove godine od privatizacija zaradila 3,25 milijardi eura

kaczynski
Reuters
04.09.2010.
u 14:52

Nagodinu bi Poljska trebala privatizirati kompanije s područja kemijske industrije, a iz energetskog sektora te tvrtke iz prehrambene industrije

Zahvaljujući privatizaciji, od početka godine pa do kraja kolovoza u državnu blagajnu Poljske slilo se već 3,25 milijardi eura. Stručnjaci procjenjuju kako će do kraja godine biti ostvaren cilj vlade - 6,25 milijardi eura prihoda. Naime, očekuje se da će sve transakcije potrebne da se dostignu željeni prihodi biti realizirane. Nagodinu bi Poljska trebala privatizirati kompanije s područja kemijske industrije, a iz energetskog sektora te tvrtke iz prehrambene industrije. Od prihoda od privatizacije, ali i dividendi koje će država povući od kompanija u njenom vlasništvu ovisit će i budžet za sljedeću godinu.

Za sada se ministar financija Jacek Rostowski nada da će deficit biti dvije milijarde eura manji nego što je nedavno planirano. U prijedlogu o kojem je u petak raspravljala vlada Rostowski je predložio budžet za 2011. godinu sa deficitom od oko 10 milijardi eura umjesto 12 milijardi kako se ranije spominjalo.

Ministarstvo financija za iduću godinu računa i na 3,75 milijardi eura od privatizacije i na 2,3 milijarde eura od dividendi iz kompanija koje su još u rukama države.Do sada su rekordne dividende vrijedne 1,95 milijardi eura isplaćene prošle godine, a 40 posto je došlo iz kompanija koje se kotiraju na Varšavskoj burzi.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:19 04.09.2010.

nedaj bože da se ovi naši đabalezovići ugledaju na nih ostaćemo i bez vode za male novce

OB
-obrisani-
17:49 04.09.2010.

Poljska je privatizacijom punila državni proračun a Hrvatska džepove HDZ-ovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije