Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnji čas Željko Perić i Borislav Škegro o privatizaciji koprivničke tvrtke

Politika odmah mora iz Podravke – ako ostane, sve će biti po starom

Borislav Škegro
23.12.2009.
u 07:49

Ministar financija Ivan Šuker kaže kako Vlada nije donijela odluku o dovršetku privatizacije Podravke, a još je nema ni na vidiku jer je načelan stav da se u ovakvoj situaciji na tržištu kapitala ne prodaju tvrtke iz državnog portfelja.

 

Uzroke svih zala kroz koja je Podravka prošla u proteklih deset godina – i sada je u pitanje dovedena njezina egzistencija – ekonomski analitičari s kojima smo jučer razgovarali vide u dubokoj upletenosti političkih struktura u upravljanje koprivničkom prehrambenom kompanijom.

Dok se koplja i dalje lome oko toga kakav je država vlasnik, kad je Podravka u pitanju odgovor je nedvomislen – loš.

– Podravka je nominalno u većinskome privatnome vlasništvu, ali se država sve vrijeme ponaša kao da je vlasnik 100 posto dionica. Politika se jednostavno mora maknuti iz Podravke, a privatni vlasnici izabrati nadzorni odbor koji će štititi njihove interese – kazao je Borislav Škegro, premijerkin gospodarski savjetnik.

Ipak, država još ne dijeli takvo mišljenje. Ivan Šuker, ministar financija, kazao je da Vlada odluku o dovršetku privatizacije Podravke nije donijela, a nema je ni na vidiku.

– Naš je načelan stav da se u ovakvoj situaciji na tržištu kapitala ne prodaju tvrtke iz državnoga portfelja – rekao je jučer Šuker.

Željko Perić, vlasnik konzultantske kuće Caper, koji koprivničku kompaniju dobro poznaje jer je svojedobno s njom surađivao, s druge strane tvrdi kako više nema mnogo vremena.

Sada je pravi trenutak da se politika makne iz Podravke – i sama je svjesna da je jako ‘zabrljala’. Ako taj trenutak prođe, opet će sve biti po starom, sve bi se moglo ponoviti. Državni udjel mogao je biti dobar stabilizator u Podravki, ali je taj utjecaj zloupotrijebljen – smatra on.

Perić kaže kako je samo jedna stvar važna u budućim razgovorima o potencijalnom kupcu toga udjela – njegove namjere da iskoristi potencijale koprivničke kompanije i pokrene njezin razvoj.

– U tome kontekstu mogao bi sudjelovati i domaći kapital. Primjerice, Agrokor ima snagu i veličinu, Atlantic Grupa dobar menadžment, a financijske kapacitete ima i Adris Grupa – smatra vlasnik Capera.

Škegro, pak, drži kako bi najbolji gospodari situacije u Podravki bili – mirovinski fondovi, koji bi trebali ojačati svoje udjele.

No, politika i dalje vlada Podravkom, sada preko Ljube Jurčića, šefa NO-a, koji govori kako još nije vrijeme za prodaju državnoga udjela. Upućeni kažu kako Jurčić zapravo poručuje da bi to vrijeme moglo stići vrlo brzo, možda već nakon dioničarske skupštine u veljači...

Komentara 6

DJ
djuro666
08:44 23.12.2009.

A ti ružni ćelavi gade gubi se iz Hrvatske jer ako ostaneš Hrvatska će i dalje povraćati jer ti si uvaliko doprinjeo ovom današnjem stanju u gospodarstvu

MO
momak23
08:45 23.12.2009.

a di su ti privatnici što su vlasnici,sakrili se u neki maslinik?!

FR
friz
10:11 23.12.2009.

Oh,opet se od nekud pojavilo \"Kinder jaje\"da pametuje građanima RH.Neznam gdje smo u povjesti Bogu zgriješili,da nas ova BAGRA tlači u nedogled.On bi sve podhitno privatizirao,oćito je našao već kupca koji dobra plača proviziju njemu i takvima narodnim izdajicama u u đep.I to se naziva HRVAT.Tu bagru treba već jedanput POSTRELJATI pa će valjda onda biti mir.Ni jedan narod Europe nema takve nacionalne veleizdajica kao MI.Svi drugi su se već takvih riješili.\"Kinder jaje\" POZNATI EKONOMSKI STRUČNJAK\"za zasrat star još se ima obraza javljati.MARŠ VAN IZ HRVATSKE!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije