Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekomjerni deficit

Policajci: Može, vratite nas u prvi stup, samo jamčite za naše mirovine!

Foto: Robert Anic/PIXSELL
29.01.2014.
u 13:15

Je li dovoljno? Za vojsku i policiju država u najboljem slučaju može u proračun povući 1,8 milijardi kuna

– Mirovine policajaca ne ovise o uplatama u drugi stup i draže nam je da taj novac ide u proračun nego da stoji na računu mirovinskih fondova – kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Državno jamstvo

Mirovine policajaca, djelatnih vojnih osoba i drugih skupina iz te kategorije isplaćuju se po posebnom propisu i uplate u drugi stup ne utječu na njihovu visinu. – Svake godine dobivam izvještaj o uplatama, ali ja taj novac ne mogu koristiti – ističe Jagić te dodaje da u sindikatu nemaju ništa protiv da se sve prebaci u prvi stup dok god država jamči za njihove mirovine. U sličnoj su situaciji i djelatne vojne osobe, a upućeni kažu da Hrvatska ima oko 35 tisuća zaposlenih u vojsci i policiji. Ni u jednoj državnoj instituciji jučer se nije moglo dobiti podatak o iznosu prikupljenog novca za zaposlene s beneficiranim radnim stažem. Kad bi svih 35 tisuća policajaca i djelatnih vojnih osoba imalo status beneficiranih zaposlenika, procjenjujemo da bi se na njihovim računima moglo naći najviše 1,8 milijardi kuna koje se mogu prebaciti u državni proračun. Hrvatska, inače, ima 82 tisuće svih radnika s beneficiranim radnim stažem, a prema pojašnjenju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, i njima se, prema važećem Zakonu o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, mirovina isplaćuje samo iz prvog stupa, neovisno o uplatama u drugi.

Povoljniji izračun

U mirovinskim fondovima ne znaju tko od članova ima beneficirani staž jer s tim podacima raspolaže samo HZMO, tako da ni oni nemaju procjenu koliko bi novca morali odmah uplatiti u državni proračun. Dosad su se takve transakcije odvijale u trenutku odlaska beneficiranih radnika u mirovinu. Slično je i sa 130 tisuća osiguranika koji su na početku mirovinske reforme bili stariji od 40 godina i mogli su birati hoće li ostati u prvom stupu ili će ući i u drugi. Vrijednost je njihove imovine u drugom stupu oko pet milijardi kuna, a dosad je većina takvih umirovljenika zbog povoljnijeg izračuna mirovine iskoristila pravo povrata u prvi stup. Vlada je najavila da će i osiguranici 2. stupa ostvariti pravo na zaštitni dodatak od 27 posto kao i prvog, ali zakon još nije donesen.

>> Neće uvesti novi porez nego uzeti novac iz II. stupa?

Komentara 14

GU
guc
14:11 29.01.2014.

Ma ljudi kada cemo shvatiti da je taj 2.stup cista prevara u korist banaka koje su u stranim rukama.Prema sluzbenim izvjestajima te 4 banke na troskove vodenja evidencije odpada i slijeva se u njihov prihod odnosno place JEDNA CETVTRINA uplacenihih sredstava.Ako su ,a kazu da jest ,godisnje uplate oko 5 milijardi kuna onda je to milijarda i dvijestopedeset miliona.Racunajuci da je brutto placa oko 7000 kuna nakon 40 godina staza,ovisno o prihodu fonda covijek bi imao mirovinu oko 450 kuna.Fondovi su osnivani u vrijeme kada su nam glave bile pune Lijepe i slobodne nase.Doprinos za 1.stup smanjen je sa 20 na 15 posto.U to vrijemu nije bilo ni 500 000 boraca od cega 80 000 invalida koji se sada sve pokrivaju iz 1.stupa uz naknade iz budeta.Ova naknada bila bi daleko manja da je postotak za uplatu ostao 20 posto.I zato treba na neko vrijeme onih 5 posto-a to je godisnje oko 5 milijardi kuna- vratiti u budet-odnosno u prvi mirovinski stuo odakle su i uzeti.

PK
puši kurac
13:58 29.01.2014.

hahahahahahaha!!! državno jamstvo, s tim jamstvom si možete guzice obrisat dok sve pukne!!

Avatar imotska115
imotska115
14:47 29.01.2014.

Nadam se da ce ova nova generacija biti ono sto svi zelimo, "pravedni i ne koruprirani".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije