Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost i industrija

Pokrenut projekt iz fondova EU vrijedan 44,7 milijuna kuna

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
23.12.2014.
u 13:48


Nositelji projekta su Institut Ruđer Bošković, razvojna agencija VIDRA i Šumarski fakultet iz Zagreba

U Institutu Ruđer Bošković (IRB) jučer je svečano pokrenut projekt Panonski drvni centar kompetencije, vrijedan 44,7 milijuna kuna, a koji će se gotovo potpuno financirati iz strukturnih fondova Europske unije.

Naglasak na inovacije

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su uz Institut i VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije te Šumarski fakultet iz Zagreba. Centar, koji će biti sagrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvnoprerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, s naglaskom na inovacije.

Projekt će se u 99-postotnom iznosu financirati iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., a Virovitičko-podravska županije sudjeluje s jedan posto sredstava.

U centru će raditi šest djelatnika, a uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije nudit će i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Ravnatelj IRB-a Tome Antičić kazao je da je vrijednost projekta panonskog drvnog klastera višestruka, s naglaskom na suradnju znanosti, lokalnih institucija i industrije.

– Taj projekt pokazuje da se više ne može govoriti ili o gospodarstvu ili o znanosti. Jedno bez drugoga ne ide – kazao je Antičić i dodao da je IRB u europskim projektima pa je samo u sklopu Sedmog okvirnog programa EU od 2007. godine iz fondova EU povukao više od 11 milijuna eura kroz 33 ostvarena projekta. Samo u 2013. godini ugovoreno je 49 milijuna kuna iz projekata EU.

Lider u drvnoj industriji

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić kazao je da je njegova županija lider u drvnoj industriji u Hrvatskoj pa je tako u krugu 60 kilometara od Virovitice smješteno čak 70 posto hrvatske drvne industrije. Najavio je da će početkom sljedeće godine početi gradnja Panonskog drvnog centra kompetencije.

>> Europa sa 44,2 milijuna kuna financira Panonski drvni centar kompetencija

Komentara 1

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:10 23.12.2014.

Odlično! Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije