Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno istraživanje

Poduzetnički duh jači je 
u Lici nego u Slavoniji

poduzetnici
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
05.12.2014.
u 18:28

Strahovi – mlade zabrinjavaju korupcija, bankrot i loša obrazovna baza.

Hrvatski su građani općenito skloni poduzetništvu, no još uvijek su ispod prosjeka 39 zemalja svijetu u kojima je 75% ispitanika sklono samozapošljavanju. Pokazalo je to Globalno izvješće o poduzetništvu tvrtke Amway, u koje je prvi put uvrštena i Hrvatska. Dok 61% ispitanika iz Hrvatske ima pozitivan stav prema poduzetništvu, žene su sa 64% bolje od muškaraca (59%). Muškarci su zato spremniji pokrenuti vlastiti posao od žena (41%). Negativan stav ima 39% građana.

– Iznenadilo me što u Hrvatskoj mlada generacija pokazuje velik strah od pokretanja vlastitih projekata iako su jako skloni poduzetništvu. Plaše se korupcije i bankrota te loše obrazovne baze. Političari, obrazovni sustav i društvo moraju zajedno raditi da im omoguće pokretanje poslova jer oni su budućnost zemlje – prokomentirala je rezultate istraživanja Candan Corbacioglu, direktorica korporativnih odnosa za Europu u Amwayu, i dodala da ipak vjeruje u hrvatski uspjeh.

Neovisnost od poslodavca najprivlačniji dio samozapošljavanja

Spomenula je i primjer Turske otprije nekoliko godina, kad su bili na vrhu ljestvice po pozitivnim stavovima prema poduzetništvu iako su im uvjeti poslovanja bili najgori od svih država. Dogodine je na vrh skočila Grčka; u jeku krize ljudi su shvatili da žele pokrenuti poslove i uzeti sudbinu u svoje ruke.

Rezultati istraživanja pokazali su da hrvatskim građanima motiv za ulazak u poduzetništvo nije isključivo novac; čak ih je 58% naglasilo neovisnost od poslodavca kao najprivlačniji dio samozapošljavanja. Kad je posrijedi obrazovanje, većina (65%) vjeruje da se poduzetništvo može naučiti, ali je postojeća ponuda poduzetničkog obrazovanja u školama, sveučilištima i ostalim ustanovama u Hrvatskoj nezadovoljavajuća za 62% ispitanika.

– Zadovoljstvo je promatrati ove rezultate jer je odnos prema poduzetništvu u Hrvatskoj prije tranzicije u 1990. bio uvelike različit, a društvo se nije smatralo naklonjenim poduzetništvu i poduzetništvo se nije smatralo dobrom profesionalnom odlukom – prokomentirala je rezultate profesorica Marina Dabić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Smatra da se aktualni pozitivni trendovi mogu pripisati prošlogodišnjem ulasku Hrvatske u EU, a iako smo i dalje u dubokoj recesiji, izgledi za međunarodno poduzetništvo su dobri i ohrabrujući. Rastući pozitivan odnos prema poduzetništvu u Hrvatskoj vrlo je, kaže, izražen među visokoobrazovanim ispitanicima i mladim generacijama te Zagrepčanima, Istranima i stanovnicima sjevernog Jadrana, a ruralni dijelovi poput Like, Korduna i Banovine imaju jači poduzetnički duh od Slavonije i sjeverne Hrvatske.

>>Poduzetnici će na večerama s Grabar Kitarović donirati od dvije do 10.000 kn

>>Nagrađeni najbolji mali i srednji poduzetnici iz 5 regija Hrvatske

Komentara 5

DE
DEXT
12:55 06.12.2014.

Mogu gradjani biti skloni poduzetništvu koliko hoće, kada se drzava guši u korupciji i daje gradjanima strašno loš okvir Za samostalnost.... Zbog toga nam je GDP takav kakav jeste i zbog toga SVI traze posao vani

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:41 05.12.2014.

LOL, vijest za viješču, neznaš koja je gora od gorje..i tako ukrug 0-24 već godinama

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:43 05.12.2014.

Meni uopce nije jasno zasto se u Slavoniji iz godine u godinu uvjek biraju samo najbucniji, najdrkiji, najbezobrazniji i najgori. To sto su ujedno i kriminalci je cisti bonus. Svi koji misle drugacije se smatraju neprijateljima zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije