Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanje

Podravka u završnom krugu pregovora o kupnji 51,55 posto slovenskog Žita

Podravka
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
10.02.2015.
u 14:31

Podravka navodno za dionicu nudi 160 eura, dok vlasnici očekuju najmanje 170. Za kupnju je ponuđeno 183.366 dionica Žita

Podravka je ušla u završni krug pregovora o mogućem preuzimanju 51,55 posto slovenske prehrambene tvrtke Žito, objavili su mediji u susjednoj državi. Uz Podravku o kupnji Žita s konzorcijem prodavatelja, u kojemu je šest lokalnih tvrtki i fondova, razgovor nastavljaju još i predstavnici francuskog investicijskog fonda Ardian, dok je ponuda tvrtke Don Don iz Metlike, što je za ljubljanski Dnevnik potvrdio i njezin vlasnik Aleš Mozetič, odbačena kao nepovoljna.

Slovenski državni holding koji zastupa konzorcij prodavatelja objavio je da su za kupnju ponuđenih 183.366 dionica preuzeli obvezujuće ponude, ne otkrivajući ni broj, ni imena potencijalnih vlasnika, pozivajući se na poslovnu tajnu. Ni članica Uprave Podravke Olivija Jakupec u nedavnom intervjuu Poslovnom dnevniku nije bila pripravna otkriti čak ni natječe li se koprivnička tvrtka za preuzimanje Žita.

Podravka je prije dvije godine ugasila svoj pekarski program ocjenjujući ga neprofitnim pa je nadmetanje za kupnju Žita potaknulo dvojbe čemu ovaj potez. Motiv se vjerojatno skriva u činjenici što se Žito paralelno natječe za preuzimanje Pekarne Grosuplje koja je bila sastavnica Mercator grupe, a ponuđena je na prodaju čim je Agrokor postao vlasnik. S integriranim Grosupljem i Žitom Podravka bi, uspije li u svom planu, mogla postati najveći “pekar” u regiji, što bi joj znatno podiglo i prihod i vrijednost ukupnog portfelja. Mediji u Sloveniji otkrivaju da Podravka navodno za dionicu nudi 160 eura, dok vlasnici očekuju najmanje 170. Prosječna cijena dionice Žita jučer je na Ljubljanskoj burzi bila 157 eura.

>> Podravka imenovala starije potpredsjednike za regije Europa i Adria te projekt Food solution

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:46 10.02.2015.

Zar Zito nece biti jos jedno u nizu promasenih preuzimanja Podravke. Cini se da odredjeni ljudi u Podravki moraju opravdati svoj rad i svoje postojanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije