Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. Dan rajčice u Umagu

Podravka u svojoj tvornici povrća u Umagu planira preraditi 11 tisuća tona istarske rajčice

Dan rajčice
Foto: PR FOTO
1/6
26.07.2019.
u 10:00

Za razliku od prethodnih godina kada se Dan rajčice poklapao s početkom berbe i prerade, ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana

U organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, uspješno je, po dvadeset i drugi put, održan humanitarno-kulinarski projekt Dan rajčice, kojim se obilježava stoljetna tradicija prerade rajčica u Umagu. I ove je godine manifestacija započela stručnim skupom na kojem tradicionalno, pred početak berbe rajčice, proizvođači rajčice s područja Istre te stručnjaci i znanstvenici analiziraju stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i za Hrvatsku najznačajnije povrtne kulture.

Po završetku stručnog skupa nagrađeni su najuspješniji proizvođači rajčice za preradu s područja Istre, a sudionici skupa obišli su proizvodne i pokusne površine pod rajčicom  dugogodišnjih Podravkinih kooperanata.

Za razliku od prethodnih godina kada se Dan rajčice poklapao s početkom berbe i prerade, ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana. Unatoč ne baš povoljnim ovogodišnjim uvjetima za rast i razvoj rajčice na području Istre, iznimnim naporima proizvođača, većina zasnovane proizvodnje u dobrom je stanju te se sa zasađenih oko 4 milijuna presadnica na 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice za preradu u Podravkinoj tvornici povrća Umagu.

Foto: PR FOTO

Dan je završio nezaobilaznom „Feštom od rajčica“, humanitarno-kulinarskom priredbom u kojoj su Podravkini promotori kulinarstva pripremili mnoštvo delicija u kojima su po promotivnim cijenama uživali brojni Umažani i njihovi gosti, dok će se prikupljena sredstva usmjeriti i ove godine za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

Osim humanitarne note i kulinarskog showa, Fešta od rajčica ponudila je i mnoštvo zabave uz glazbu i nezaobilaznog Lina za najmlađe, a i ovom je prigodom održan izbor najveće istarske rajčice. Najveću rajčicu ove je godine imala Ingrid Pribac iz Buja, tešku čak 938 grama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije