Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Podravka se nagodila s Mađarima i povećala dobit za 19 milijuna kuna

Podravka se nagodila s mađarskom bankom OTP u vezi s jamstvom koje je kompanija bila dala za financiranje “malteških dionica”.
23. studenoga 2011. u 21:15 0 komentara 9 prikaza
'25.04.2011., Koprivnica - Miroslav Vitkovic, predsjednik uprave prehrambene kompanije Podravka. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Podravka je konačno zaključila poglavlje zvano operacija Spice. Iz koprivničke kompanije u srijedu su priopćili da su se nagodili s mađarskom bankom OTP u vezi s jamstvom koje je kompanija bila dala za financiranje “malteških dionica”.

Ugovor o nagodbi imat će pozitivan utjecaj na Podravkinu dobit za 2011. godinu u iznosu od 19 milijuna kuna, odnosno koprivnička će kompanija gotovo u cijelosti povratiti rezervacije. Do službenih objašnjenja u srijedu nije bilo moguće doći, ali na prvu se može zaključiti da je OTP popustio ne želeći se upuštati u sudski spor o sumnjivim ugovorima.

Nakon što su uhićeni bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i neki članovi bivšeg poslovodstva, koji su navodno bili upleteni u mešetarenje 10-postotnim udjelom u koprivničkoj kompaniji, šteta za Podravku procijenjena je na oko 400 milijuna kuna, ali je “u zraku” ostalo još nekoliko desetaka milijuna kuna koje je potraživao OTP na ime razlike između novca koji je ta banka dala za dionice i njihove tržišne vrijednosti.

Pregovori na relaciji Budimpešta – Koprivnica trajali su više od godinu dana i već je bilo izgledno da će se spor razriješiti sudskim putem. Početne pozicije bile su sljedeće – Mađari su tražili da im Podravka namiri razliku, a menadžment koprivničke kompanije upozoravao je da su ugovori koji ih na to obvezuju predmetom sudskog spora u Republici Hrvatskoj te da postoji mogućnost da se ide na proglašavanje njihove ništavosti. Svejedno, koprivnička je kompanija iz ovogodišnje dobiti rezervirala 20-ak milijuna kuna za potencijalno negativno razrješenje spora s OTP-om najavljujući da je spremna na sudsku arbitražu mjerodavnog suda u Londonu ako Mađari ostanu “tvrdi”. To se, ipak, nije dogodilo. Zanimljivo je to što se kao sudionik nagodbe između hrvatske i mađarske strane spominje i MOL.

MOL dao novac OTP-u za kreditiranje malt

MOL dao novac OTP-u za kreditiranje malteških dionica

Mađarska je naftna kompanija dala novac banci OTP za kreditiranje Podravkinih “malteških dionica”, i to u jeku pregovora o upravljačkim pravima u Ini, ali se dosad sve vrijeme držala po strani. Čini se da će upravo MOL pokriti gubitak koji je od cijele transakcije imala mađarska strana.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.