Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremni za širenje

Podravka dobila kredit od 73,4 milijuna eura i najavila velike planove

Zvonimir Mršić
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
07.07.2014.
u 16:58

– S ovako povoljnim kreditom imat ćemo godišnju uštedu od 7,5 milijuna kuna – rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke.

Podravka je u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj u Londonu potpisala ugovor o sindiciranom kreditu od 73,4 milijuna eura na rok od pet godina. Kamata nije objavljena, ali doznajemo da je niža od tri posto, što je najniža kamata koju je jedna domaća kompanija dosad uspjela dobiti, a i znatno niža od državnog zaduženja na stranom tržištu. Uz EBRD, čiji je udjel u kreditiranju 30 milijuna eura, Podravku financiraju i Unicredit banka te Raiffeisen i Erste banka iz Beča.

– Ovaj novi kredit pokazuje našu trajnu podršku kao dugoročnog partnera Podravke. Naša vjera u budućnost kompanije potvrđena je na tržištu kapitala. Nova sredstva omogućit će kompaniji stabilnu poziciju na domaćem tržištu i regionalni rast kroz uspješni završetak sadašnjeg plana restrukturiranja – izjavio je Phil Bennet, prvi potpredsjednik EBRD-a.

– U namjeri da ojačamo konkurentnost na međunarodnom tržištu, ovaj aranžman bit će nam od velike pomoći. Definirani uvjeti prema kojima će ovaj aranžman biti realiziran pokazuju vjeru međunarodnih bankarskih institucija u rast i razvoj naše kompanije kao i ostvarenje vrlo ambicioznih ciljeva. Sada smo spremni na novi iskorak – kazao je Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke.

Novac služi za refinanciranje postojećih obveza, odnosno kredita kojim su se pokrile posljedice afere Spice. Novac koji je tada posuđen, uz oko dva postotna boda veću kamatu nego sada, služio je za pokriće štete, a ne stvaranje nove vrijednosti pa je njegovo povoljno refinanciranje dodatan plus Podravki.

– S ovako povoljnim kreditom imat ćemo godišnju uštedu od 7,5 milijuna kuna – rekao je Mršić.

Povoljan kredit Podravke rezultat je prije svega dobrog omjera duga i EBITDA-e.

Nakon što je završena Agrokorova akvizicija Mercatora te nakon što uskoro dođe do preraspodjele udjela još nekih trgovačkih lanaca u zemlji, Podravka vidi šansu i za sebe u konsolidaciji regionalne prehrambene industrije koju žele predvoditi kroz akvizicije. Kao vlasnik Belupa u farmaceutskoj industriji očekuju daljnju zaštitu u farmaceutskoj diviziji.

Koje su potencijalne mete preuzimanja u prehrambenoj industriji, Mršić ne želi otkrivati, ali navodno su iskazali interes na četiri različita tržišta. Na domaćem tržištu poznato je da su zajedno s fondom Quaestus predali ponudu za preuzimanje Badela.

– Trenutačno obavljamo dubinsko snimanje, a želja nam je pomoći Badelu da opstane kao regionalni proizvođač i distributer alkoholnih pića, vina i sokova – rekao je Mršić.

Željeli bi i Mirnu iz Rovinja, za što su se već izjasnili da i imaju pravo kroz založne dionice. Nekoliko godina govori se o mogućoj akviziciji Leda, što je navodno i dalje na stolu ako se Agrokor odluči na prodaju. Podravka dobro surađuje i s Orbicom Branka Roglića, prije svega u Bugarskoj i Moldaviji, a Mršić kaže da su otvoreni i za daljnju suradnju. Najviše prostora za daljnji iskorak vidi na tržištu ZND-a.

>> Podravka i Orbico bi u Badel, Imunološki se čuva za HZZO?

Komentara 5

CR
crnaguja1950
17:29 07.07.2014.

nakon što je uništio Podravku prodajom dijelova tvrtke sada taj vrli "menađer" pokušava podravku uvalit i u kredite.pravi sdp kadar.nesposoban ali podoban

EP
epulon
20:39 07.07.2014.

I ja bi s tom lovom imao velike planove.

DU
Deleted user
12:41 08.07.2014.

Kamatna stopa u EU se krece izmedju 1,5 do 2,5% za tako veliki kredit. Gdje je novac koji je nestao u aferi Spice? Dosadasnje akvizicije Podravke nisu donijela nista dobro Podravki. Zar taj kredit nije dobar put ka privatizacji Podravke preko banaka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije