Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4. HP 360°

\"Podatak je danas najvrednija sirovina, a informacija imovina\"

Bauk, HP
PIXSELL
15.03.2012.
u 14:43

Glavne teme konferencije bile su usavršavanje računarstva u oblaku i poboljšanja javnih servisa poput e-Vlade, e-Dnevnika

– Sve kreće od baze, a ne od Facebooka – slikovit je motiv s jednog od predavanja na konferenciji 4. HP 360°, kojom nam je Hewlett-Packard Hrvatska pokazao kako se informacijska tehnologija mijenja u današnje vrijeme. 

– Desetljećima smo bili usredotočeni na T u "IT-u", kreirali smo tehnologiju bržu i učinkovitiju. Danas smo usmjereni na informaciju i u sljedećim desetljećima "I" postaje prioritet. Informacijska tehnologija preobrazila se iz alata za produktivnost u alat za suradnju, a IT danas postaje osnovni građevni element za globalnu zajednicu. Podatak je najvrednija osnovna sirovina na svijetu, a informacija najvrednija imovina – poručio je direktor Hewlett-Packarda Hrvatska Boris Bauk u svom predavanju na konferenciji koja je ugostila više od 650 posjetitelja, mahom stručnjaka IT-a, ali i iz javnog sektora. 

Naime, uz prezentaciju HP-ovih moćnih proizvoda poput poslužitelja HP ProLiant Gen8 i wireless printera, jedna od glavnih tema konferencije bile su usavršavanje računarstva u oblaku i poboljšanja javnih servisa poput e-Vlade, e-Dnevnika i drugih usluga kojima bi država trebala olakšati građanima poslovanje s birokracijom. I to na način da podaci budu zaštićeni, ali ne i zatvoreni između državnih institucija, nego da im pristupa samo onaj tko je za to i nadležan.

– Dobiti maksimalno iz računarstva u oblaku nije jednostavna stvar. Mnogi su IT stručnjaci nesigurni kako početi taj put i ostvariti povrat investicije. Hoće li cloud usluge stajati manje? Hoće li nove usluge zaštiti poslovne podatke? – predstavio je probleme kojim se danas sučeljuju u IT-u Nenad Marjanović, HP-ov konzultant transformiranja IT-a u radionici koja klijentima objašnjava koji dio svog poslovanja mogu prebaciti u oblak na osnovi "plati koliko trošiš". 

Istaknuo je i da je problem u upravljanju IT infrastrukturom što administratori čak 90 posto svog vremena rješavaju logove, umjesto da više rade na uvođenju novih servisa i optimiziranju sustava. 


 

Komentara 4

OB
-obrisani-
18:05 15.03.2012.

Ovi samozvani stručnjaci trebali već jedanput sići s tog oblaka! Prodaju nam testise pod bubrege, a razvijali su se, poput tvrtke kanadskog izumitelja u usponu, na grbači radnoga naroda koji je izgradio temelje koje oni, zahvaljujući sprezi s političkom elitom,, sada masno naplaćuju.

LO
lojtra1
18:39 15.03.2012.

Podatak je danas najvrednija sirovina, informacija imovina a kretit - \"proizvod\". Zato i jest na svijetu tako kako jest.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:58 16.03.2012.

Svi oni , koji nemate svoje stanove ili kuće, spavajte pod svojim Informacijama ! Sretno vam bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije