Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnološke inovacije

Po prometu na kartici predviđaju razvode i lošu naplatu

šoping
Žarko Bašić/Pixsell
18.04.2013.
u 08:00

Infonomics: Nova ekonomska teorija o stvaranju informacija vrijednih za poslovanje i prodaju usluga.

Tehnološki razvoj toliko je brz i sofisticiran da financijskim analitičarima daje pregršt informacija koje mogu iskoristiti u povećanju profita svojih kompanija. Neke od tih informacija i zaključaka krajnje su bizarne, što se moglo doznati na okruglom stolu o tehnološkim inovacijama u bankarstvu posljednjeg dana Infoarenine konferencije Financijska arena 2013.

Privatnost na dispoziciji

– Infonomics je nova ekonomska teorija o stvaranju informacija vrijednih za poslovanje. Primarna informacija pritom omogućuje da se usluga proda jeftinije – istaknuo je Ivan Maglić, regionalni zastupnik tvrtke Gartner, vodeće međunarodne tvrtke na području analize, procjene i praćenja trendova u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji te njihove uspješne primjene u poslovanju.

Kao jedan od intrigantnijih primjera na našem tržištu Maglić navodi praksu jedne od najvećih kartičarskih kuća da na osnovi praćenja strukture troškova sa 80-postotnom sigurnošću prognozira razvode svojih klijenata u sljedeće dvije godine, a time i potencijalne probleme s urednošću plaćanja koji tada najčešće nastaju.

– Nisu, naravno, otkrili koje su to informacije presudne za donošenje zaključka o razvodu, no metoda je učinkovita – kaže Maglić.

Drugi je primjer \"običaj\" osiguravatelja da od meteoroloških servisa dobivaju informacije o dugoročnoj vremenskoj prognozi na određenom području pa na osnovi njih nude, recimo, osiguranje od tuče i poplave poljoprivrednicima koji žive u zoni u kojoj se ne očekuju jače padaline. Neće imati šteta pa će osiguravatelj dobiti \"čistu\" premiju.

Sve će se više koristiti i praćenje društvenih mreža poput Facebooka i Twittera, na kojima klijenti otkrivaju privatne planove i najavljuju da namjeravaju putovati, kupiti stan ili auto.

– Bankari tada mogu krenuti u akciju i ponuditi svoj proizvod – objašnjava Maglić te dodaje da će se do 2015. godine najmanje deset posto bankarskih transakcija odvijati kroz \"oblake\". Razvijat će se, međutim, i razmjena usluga bez plaćanja; \"service banks\" već postoje u Španjolskoj, a bitcoin je pokazao da nadolaze i komplementarne digitalne valute.

– Na bankama je da ponude kako će tu nenovčanu vrijednost čuvati i ukamaćivati – poručuje stručnjak.

Draženko Kopljar, član uprave PBZ-a, slaže se da će onaj tko u bankarskoj industriji ne nađe način primjene novih tehnologija biti – \"luzer\".

– U PBZ-u 500 inženjera radi u tehnološkom centru koji je samo lani izvezao 100 milijuna kuna vrijednosti IT usluga sestrinskim tvrtkama u grupi – otkriva Kopljar.

Premda se više od 90 posto transakcija u dvije najveće hrvatske banke, Zabi i PBZ-u, odvija izvan poslovnica, Kopljar smatra da je ta brojka \"prijevara\" jer je posrijedi uglavnom bankomatski i internetski platni promet, dok se složene transakcije poput kredita još nisu ukorijenile. Sudionici okruglog stola požalili su se i na regulativu pa se čulo da je samo jedan mali \"podčlanak\" u pravilniku o PDV-u godinama onemogućavao primjenu e-računa u biznisu.

Ekstremni ekshibicionizam

No, o jačem prodoru bankarstva na društvene mreže Kopljar baš i nema dobro mišljenje: – Integracija internetskog bankarstva i Facebooka tehnološki se obavi u tjedan ili dva.

No, želite li stvarno da vam netko \"lajka\" plaću ili objavi na \"zidu\" podatke o financijama? Facebook i Google, kaže Kopljar, najviše su prozivani zbog povreda privatnosti i najviše zlorabe te informacije. Odnos s osobnim bankarom usporedio je pak s odnosom povjerenja vjernika i svećenika, dok društvene mreže smatra ekstremnim ekshibicionizmom, što je, kaže, vrlo teško spojiti.

>>Što s limitima i kamatama kad se plaća smanji ili izostane?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije