Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost i gospodarstvo

PMF i Pliva predstavili Met4Pharm

05.04.2016., Zagreb - U konferencijskoj dvorani PLIVA-e predstavljeni su rezultati projekta Met4Pharm. Posebanog gosta na prezentaciju ministra Predraga Sustara ugostio je predsjednik uprave Plive Mihael Furjan.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
06.04.2016.
u 08:42

Nova metodologija za kontrolu procesa priprave lijekova

Da znanost i gospodarstvo mogu uspješno surađivati, pokazali su Prirodoslovno-matematički fakultet i Pliva na projektu Met4Pharm vrijednom oko 7,5 milijuna kuna. Riječ je o razvoju novih metodologija za kontrolu procesa priprave lijekova.

Šansa za studente

– Riječ je o važnom primjeru povezanosti znanosti i gospodarstva i novih trendova – rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

– S Met4Pharmom omogućena je veća konkurentnost u hrvatskoj znanosti, ali i trajno osigurana tehnologija na kojoj će raditi studenti, budući znanstvenici – rekao je koordinator projekata u Plivi Ernest Meštrović.

Voditelj projekta i profesor na Kemijskom odsjeku PMF-a Predrag Novak istaknuo je da uz snažnu potporu korporativnog sektora i povlačenja novca iz fondova EU znanstvene organizacije imaju izvrstan potencijal za razvoj gospodarstva utemeljenog na inovacijama.

Projekt Met4Pharm koji je najvećim dijelom financiran sredstvima fondova EU i na kojem su zajedno radili predstavnici Plive i fakulteta trajao je 16 mjeseci. U sklopu projekta nabavljen je i novi uređaj za nuklearnu magnetsku rezonanciju kakav nema nijedna obrazovna institucija u zemlji. Glavna je značajka tog projekta mogućnost brže i učinkovitije analize lijekova i bioaktivnih molekula, odnosno metodologija koja omogućava bržu, učinkovitiju i jeftiniju analizu produkata kemijskih reakcija te na taj način smanjenje upotrebu opasnih tvari u farmaceutskoj industriji.

Preliminarni rezultati razvoja pokazali su uspješnost korištenja tehnologija, a u sljedećih godinu dana bit će provjereni na većem broju projekata. Troje mladih stručnjaka koji su kroz Met4Pharm prošli dodatnu edukaciju zaposlili su se u Plivi, a u izradi su i tri doktorske disertacije.

Slabije od prosjeka EU

Predsjednik uprave Plive Mihael Furjan napomenuo je da Pliva već godinama surađuje s akademskom zajednicom i brojnim fakultetima na konkretnim projektima, da su lani u istraživanje i razvoj uložili 75 milijuna dolara, odnosno čak oko petinu ukupnih lanjskih ulaganja u istraživanje i razvoj u zemlji. No sve je to malo jer Hrvatska s izdvajanjem od oko 0,8 posto BDP-a u istraživanje i razvoj znatno zaostaje za prosjekom EU u kojem se izdvaja oko dva posto BDP-a, a u nekim zemljama i četiri posto BDP-a. 

>> Tihomir Orešković oslobođen na sudu jer nije htio odati ime vozača Plivina automobila 

>> Ispraznit će se prirodni fakulteti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije