Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad cijena u europi

Plin za kućanstva trebao bi od 1. travnja pojeftiniti 15-20 posto

Plin na štednjaku
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
13.03.2016.
u 00:05

S tim smanjenjem cijena cijena plina u univerzalnoj usluzi bit će na razini Mađarske, koja je gotovo najniža u EU

Plin za kućanstva trebao bi od 1. travnja pojeftiniti od 15 do 20 posto, doznaje portal Energetika.net iz Ministarstva gospodarstva.

Razlog za tako značajan pad cijene je velik pad veleprodajnih cijena plina u Europi, koje s odmakom prate pad cijena nafte. Slijedom pada cijene po kojoj od HEP-a nabavljaju plin, opskrbljivači će morati smanjiti i cijene za krajnje kupce u kategoriji kućanstava.

Tu bi pad cijena trebao iznositi između 15 i 20 posto, a s tim smanjenjem cijena cijena plina u univerzalnoj usluzi bit će na razini Mađarske, koja je gotovo najniža u EU.

Ovaj pad cijene plina imat će značajan negativan utjecaj na marže HEP-a, dok će INA-e kao prodavatelj i s novim cijenama i dalje svoju robu plasirati po cijenama iznad burzovnih.

>> Pad cijena nafte i sporiji kineski rast pritisnuli godišnju dobit BASF-a

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Honduras
Honduras
00:28 13.03.2016.

baš zanimjivo - plin uvijek pojeftini u proljeće, kad ljudi prestanu koristiti grijanje...a poskupi u jesen... a nafta je već mjesecima ispod 50$...

AR
aristip
07:59 13.03.2016.

Pa cijena plina u Hrvatskoj je mogla pojeftiniti i mnogo ranije samo da ministar gospodarstva nije bio Ivan Vrdoljak. Pitanje je dali poslije promjene vlasti policiju, USKOK i državno odvjetništvo zanima kakve je prirode bio odnos između ministra Vrdoljaka i vukovarskog PPD-a jer je PPD mnogo plina prodavao po visokim cijenama Petrokemiji i HEP-u kojima su na čelu bili kadrovi HNS-a.

TH
than
00:59 13.03.2016.

1.4 ionako nitko ne koristi plin za grijanje.... Normalno je da pada, jer i vecina Europe ne koristi plin..... Ne znam gdje je tu vijest, jer je to normalno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije