Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Plin za kućanstva trebao bi od 1. travnja pojeftiniti 15-20 posto

S tim smanjenjem cijena cijena plina u univerzalnoj usluzi bit će na razini Mađarske, koja je gotovo najniža u EU
13. ožujka 2016. u 00:05 19 komentara 2105 prikaza
Plin na štednjaku
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Plin za kućanstva trebao bi od 1. travnja pojeftiniti od 15 do 20 posto, doznaje portal Energetika.net iz Ministarstva gospodarstva.

Razlog za tako značajan pad cijene je velik pad veleprodajnih cijena plina u Europi, koje s odmakom prate pad cijena nafte. Slijedom pada cijene po kojoj od HEP-a nabavljaju plin, opskrbljivači će morati smanjiti i cijene za krajnje kupce u kategoriji kućanstava.

Tu bi pad cijena trebao iznositi između 15 i 20 posto, a s tim smanjenjem cijena cijena plina u univerzalnoj usluzi bit će na razini Mađarske, koja je gotovo najniža u EU.

Ovaj pad cijene plina imat će značajan negativan utjecaj na marže HEP-a, dok će INA-e kao prodavatelj i s novim cijenama i dalje svoju robu plasirati po cijenama iznad burzovnih.

>> Pad cijena nafte i sporiji kineski rast pritisnuli godišnju dobit BASF-a

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Honduras
  Honduras:

  baš zanimjivo - plin uvijek pojeftini u proljeće, kad ljudi prestanu koristiti grijanje...a poskupi u jesen... a nafta je već mjesecima ispod 50$...

 • aristip:

  Pa cijena plina u Hrvatskoj je mogla pojeftiniti i mnogo ranije samo da ministar gospodarstva nije bio Ivan Vrdoljak. Pitanje je dali poslije promjene vlasti policiju, USKOK i državno odvjetništvo zanima kakve je prirode bio odnos između ministra Vrdoljaka i ... prikaži još! vukovarskog PPD-a jer je PPD mnogo plina prodavao po visokim cijenama Petrokemiji i HEP-u kojima su na čelu bili kadrovi HNS-a.

 • than:

  1.4 ionako nitko ne koristi plin za grijanje.... Normalno je da pada, jer i vecina Europe ne koristi plin..... Ne znam gdje je tu vijest, jer je to normalno...