Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Plenković: 'Pregovaramo o sljedećih deset milijardi eura'

Upravo je mogućnost korištenja fondova EU najvidljiviji dio članstva Hrvatske u Europskoj uniji
20. svibnja 2019. u 14:02 9 komentara 354 prikaza
Andrej Plenković na Danima otvorenih vrata EU projekata
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je jučer na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava manifestaciju Dan otvorenih vrata EU projekata u okviru promidžbene aktivnosti EU fondovi mijenjaju svijet. Korisnici europskih fondova predstavili su uspješne projekte, a za posjetitelje su održane informativne-edukativne i zabavne aktivnosti, kako bi iz prve ruke čuli iskustva i dobili odgovore na pitanja o EU fondovima.

andrej plenković: 'Čak 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj dolazi zahvaljujući Europskoj uniji'

Zagrebu 1,8 mlrd. kuna

Premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuli su važnost i mogućnosti korištenja EU fondova kao najvidljivijeg dijela članstva Hrvatske u EU te ujedno predstavili projekte koji se provode u glavnom gradu.

– U Zagrebu je ugovoreno milijardu i 800 milijuna kuna projekata – istaknula je Olivera Jurković Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Među njima su Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu, Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće i BIOCentar – Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije te Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec, za koji je 50 milijuna kuna izdvojila Vlada RH u suradnji s Gradom Zagrebom dok je iz EU fondova iskorišteno 273 milijuna kuna.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar - Kitarović Davor Ivanković Naš premijer ne može 
sada pobjeći u lagodnost bruxelleskog vrha. Ima ovdje nedovršen posao

– Krajem listopada prošle godine imali smo ugovoreno EU projekata u vrijednosti 7,3 milijarde kuna, a iznos se danas popeo na 54 milijarde kuna, što je sedam puta više nego prije tri godine. To je 68 posto ugovorene alokacije, a naš je cilj da do kraja godine bude 85 posto – istaknula je resorna ministrica Gabrijela Žalac i pozvala građane na zajedničko stvaranje budućnosti Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatsku u razdoblju od 2014. do 2020. prati 10,7 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju, što ne bismo mogli ostvariti bespovratno da nismo dio Europske unije.

– Na pragu šeste godine članstva shvaćamo koliko članstvo poboljšava kvalitetu i standard života, prosperitet, gospodarski razvoj te potencijal za razvoj zemlje. Pregovaramo i o novom financijskom razdoblju kada će Hrvatska ponovno imati na raspolaganju deset milijardi eura, nakon čega ćemo se moći osvrnuti na vrijeme prije i poslije članstva u EU – istaknuo je premijer Plenković.

Angela Merkel u Banskim dvorima se susrela s premijerom Andrejom Plenkovićem Marinko Jurasić Posjet Merkel politički je trijumf Plenkovića

U lipnju u Splitu i Rijeci

Najavio je da će, zahvaljujući inicijativi ministra uprave Lovre Kuščevića, potpisati ugovor kojim će početi provedba Centra dijeljenih usluga vrijednog 360 milijuna kuna, koji će objediniti informatičku i informacijsku infrastrukturu te sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza.

U okviru promidžbene aktivnosti EU fondovi mijenjaju svijet diljem Hrvatske u svibnju je organizirano oko 170 događanja kako bi se hrvatskoj javnosti promovirala važnost, korisnost i razvojna snaga fondova EU kao dodana vrijednost razvoja Hrvatske. Manifestacija Dani otvorenih vrata EU fondova u lipnju će se održati u Splitu i Rijeci.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • kresimir.perak:

    Ljudi se trebaju počet educirati kako pisati i prijavljivati EU projekte, ima toliko tribina i radionica,... najlakše sjedit doma i kritizirat da ništa ne valja, a toliko puno mogućnosti nam je dano

  • Traxx:

    Da, a za svakih milijardu Eura trebat ce primiti cca 1000 "migranata"... Wir schaffen dass!

  • than:

    Vidim ja da je sendvič bojna i na večernjaku aktivna...