Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Plemeniti metali sve skuplji, 1000 eura srebra poraslo na 5000

1000 eura uloženih u zlato dobilo je vrijednost veću od 3600 eura, ulaganje u naftu raslo je na oko 3000 eura, u kavu na oko 2500, dok se najmanje povećala vrijednost štednog uloga – na 1520 eura
18. travnja 2012. u 08:01 8 komentara 1309 prikaza
'Silver Bars'
Foto: 'ppart'

Kao i u svakoj krizi, i u ovoj se vrijednost zlata vrtoglavo povećala. No, srebro ni u kojem slučaju ne treba podcijeniti; njegova je vrijednost od 2002. do 2012. na svjetskim tržištima najviše rasla, mjerena povećanjem vrijednosti uloženih 1000 eura – na više od 4900 eura. Istodobno, 1000 eura uloženih u zlato dobilo je vrijednost veću od 3600 eura, ulaganje u naftu raslo je na oko 3000 eura, u kavu na oko 2500, dok se najmanje povećala vrijednost štednog uloga – na 1520 eura. No, da bi cijena srebra do 2016. mogla porasti enormnih 15 ili 16 puta, što je gotovo 500 dolara po unci, smatra Thorsten Schulte, izlagač na prvoj hrvatskoj konferenciji o ulaganju u plemenite kovine i sirovine Zagreb Elementum, koju su organizirali osiguravajuće društvo KD životno osiguranje i Elementum International AG.

Dobra prilika

– Do kraja ove godine cijena srebra mogla bi pasti na 22 dolara po unci, no već 2013. srebro bi moglo narasti na 40 do 50 dolara i premašiti svoj povijesni maksimum – uvjeren je Schulte, autor knjige “Spasite imovinu ulaganjem u srebro”, koji smatra da trenutačnu slabost treba shvatiti kao dobru priliku za investiranje. Dođe li do korekcije cijene, kaže, treba izdržati do ponovnog oporavka. Cijena srebra može pasti, ali mora narasti – njegova je mantra.

No, za razliku od Schultea, koji ističe da se zlato skuplja, a srebro troši i zato mu raste vrijednost, Marinko Oluić, profesor Geološko-rudarskog fakulteta u Zagrebu, mišljenja je da je ipak zlato najbolja zaštita od ekonomske krize te mu srednjoročno prognozira cijenu od 3000 do 5000 dolara po unci. Statistika je i u Hrvatskoj na strani njemačkog ulagača koji je otkrio da u srebru drži čak 80 posto svojih osobnih investicija, u zlatu tek oko tri posto. U Hrvatskoj je prinos na srebro od 2001. do 2011. godine opet rekordan, uspoređuje li se s ostalim investicijama; iznosi 55 posto, u odnosu na 40-ak posto za zlato, 16 posto kroz Crobex, 15 posto kroz plaće te 14 posto kroz nekretnine.

Gdje kupiti i prodati

Davor Štefan, stručnjak za ulaganje u plemenite kovine, kaže da je hrvatski problem nerazvijena praksa investiranja u plemenite kovine i nepostojanje pravog tržišta.

Pitanje je gdje kupiti, a još teže pitanje gdje prodati zlato? – kaže Štefan, referirajući se na visoka porezna opterećenja, zbog kojih se za takvu trgovinu “migrira” preko granice.

Štefan upozorava i na pojavu krivotvorenih poluga, pozlaćenog volframa te potrebu provjere certifikata i porijekla. No, zlatom se trguje i u neopipljivu obliku; alternative su “papirnato” zlato, terminski ugovori, “budućnosnice” (futures), swap-ovi, gdje se zlato koristi kao kolateral, opcije, ETF-ovi i investicijski fondovi vezani uza zlato. Prekretnicu je u kretanju cijene zlata napravio rat u Iraku – od tada mu vrijednost samo raste.

RH prodala zlato po 390 dolara, danas bi

RH prodala zlato po 390 dolara, danas bi dobila 1639

Komentirajući cijene zlata, Nenad Vrančić, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, napominje da je Hrvatska 2001. i 2004. godine vjerojatno prodala svoje zlato, uključujući i onaj sukcesijski dio iz bivše Jugoslavije, po cijeni od 265, odnosno 390 dolara po unci. Danas, osam godina poslije, cijena mu je na tržištu oko 1639 dolara po unci.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • sass:

  Poznato je da oni koji razumiju kako funkcionira (svjetska) ekonomija i bogate se na ulaganjima jedva čekaju priliku da svoje iskustvo podijele sa svim ljudima kako bi im pomogli. Nešto kao besplatna energija za sve. Bilo bi korektno da novinari ... prikaži još!i koji prate ovakve teme podsjete čitatelje o čemu su pisali 2002. godine i koji su to stručnjaci dali (i kakve) prognoze za srebro, zlato, naftu, kavu, ...

 • Avatar babatero
  babatero:

  Prethodnica ove kurikavske vlasti je u nepune 4 god. 13 tona hrvatskog državnog zlata rasprodala. Da, i zadužila još 13 milijardi vanjskog duga, rasprodala najvrijednije što smo imali, a sada vabe hrvatski narod neka iz čarapa izvlači kako bi i ... prikaži još! to preprodali. Hrvatski puče, nije ovaj oglas besplatan!

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Tako, tako. Sad ljude navucite da ulože u to, da im izvučete ušteđevinu, ako je još kome šta ostalo. A što pametan čovjek može očekivati nakon ovakvog rasta nego isto takav pad.