Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnici na udaru

Plaćaju i kontrolu usklađenosti voća i povrća

novac
Foto: Davor Javorović/Pixsell
11.03.2017.
u 22:50

Prema računici Ministarstva poduzetnici su lani izdvojili za različite namete oko 5,2, a građani 3,75 milijardi kuna

Smanjenje neporeznih davanja koje je obećala Vlada smanjilo bi milijunska godišnja izdvajanja za mnoge poduzetnike. Primjerice, predsjednik uprave Petrokemije Đuro Popijač kaže da bi za 30 posto obećana manja izdvajanja za parafiskalne namete za njih značilo uštedu preko 100 milijuna kuna. U Atlantic grupi kažu, pak, da godišnje za te namete izdvajaju oko dva milijuna kuna.

Uvijek se nađe nova rupa

I Branko Roglić, vlasnik Orbica, ističe kako je riječ o milijunskim iznosima godišnje, ali da ni ne može to zbrajati, jer ako se i nešto smanji, uskoro se nađe rupa i opravdanje za nove namete te stoga ni sad nije prevelik optimist u najavljenom smanjenju nameta. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objedinilo je sva davanja, namete i upravne pristojbe, zbrojilo da ih ima 547, a poduzetnike i građane opterećuju s oko 9,3 milijardi kuna, što je oko 2,8 posto BDP-a.

Prema računici Ministarstva poduzetnici su lani izdvojili za različite namete oko 5,2, a građani 3,75 milijardi kuna.

Od toga se na parafiskalna opterećenja poduzetnika i građana odnosi 213 davanja tj. oko 9 milijardi kuna. Kod upravne pristojbe popisano je 95 pojedinačnih iznosa tarifa koje se odnose na 334 administrativne procedure. Opterećenje tim pristojbama je na razini opće države u 2016. bilo 253 milijuna kuna. Vlada je osnovala Međuresorno povjerenstvo, u čijem radu sudjeluje i poslovni sektor, a cilj je predložiti smanjenje ili ukidanje neporeznih davanja, kako bi se gospodarstvo i građani rasteretili suvišnih troškova. U Ministarstvu planiraju uspostaviti i web sučelje za komunikaciju s poduzetnicima i javnošću vezano uz smanjenje i uklanjanje neporeznih davanja te prijavu prepreka slobodi poslovanja. Poduzetnike je lani najviše stajala naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, 724 milijuna kuna, a slijede naknade za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, za gospodarenja otpadnom ambalažom i povratna naknada, naknada za uređenje voda…

Niz naknada za vode

Među značajnim opterećenjima su i izdvajanja za turističku zajednicu, za korištenje općekorisnih funkcija šuma, članarina HGK, ali i RTV pristojba, koja je, prema podacima, najveći teret za građane – lani su je platili 1,03 milijarde kuna. Slijedi uplata naknade za upotrebu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, za poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te niz za vodu koju plaćaju građani – naknade za korištenje voda, za uređenje voda, za zaštitu voda, vodni doprinos. U registru nameta su, primjerice i naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, ali i naknada za pravo uporabe adresa i brojeva, koja je “zaradila” oko 23 milijuna kuna.

>>Poduzetnici zavapili: Nužno je zaustaviti odljev radne snage

Ključne riječi

Komentara 1

HR
Hrabraja
01:20 12.03.2017.

Pa sto ste sad napali politicare, ajde netko pametan neka objasni kako bi on drugačije kupio Audi a6 od 690.000 kn svakom ministru. Od kuda novci dragi moji poduzetnici, tko vam je kaj vi nemate brata, a svatko je nekome brat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije