Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Picker: U ormaru smo pronašli više kostura nego što smo očekivali

Ne otkrivaju kupce - Banka je morala otpisati potraživanja u visini od 1,7 milijardi eura.
29. travnja 2014. u 10:45 0 komentara 1609 prikaza
Hypo
Foto: aaaplatform.com
Pogledajte galeriju 1/5

Betonara u Srbiji za milijun eura, jahta u Hrvatskoj za pet milijuna eura, rovokopač za 400 tisuća eura, oklopljeni Mercedes S-600 L u Bugarskoj za 166 tisuća eura… Ili, među nešto jeftinijim stvarima, hidraulični čekić u Crnoj Gori za 6500 eura, autobus na kat u Sloveniji za 38.186 eura, hladnjača u Srbiji za 12.000 eura. To je samo dio ponude iz svojevrsnog kataloga promašenih investicija Hypo Alpe Adria banke koji se može vidjeti na web-stranici aaaplatform.com.

Stranica u vlasništvu nekad vrlo propulzivne banke, koja je u godinama prije krize doživjela veliku ekspanziju iz Koruške na Sloveniju, Hrvatsku i balkanske zemlje, danas oglašava prodaju vozila, jahta i strojeva koje je banka oduzela klijentima koji više nisu plaćali kredite. Kriza je razotkrila Hypo Alpe Adria banku kao austrijsku banku s najvećim udjelom problematičnih, nenaplativih kredita. No, lista stvari koje Hypo Alpe Adria Bank International oglašava na prodaju uskoro će se proširiti i na same podružnice banke u zemljama jugoistočno od Austrije.

Nacionalizacija 2009.

Nakon što je spašavanje banke kroz nacionalizaciju provedenu krajem 2009. stajalo austrijske porezne obveznike između 4 i 5,5 milijardi eura, Europska komisija u rujnu 2013. naložila je Austriji da do sredine 2015. provede restrukturiranje, a predsjednik uprave HAAB International Alexander Picker najavio je prije desetak dana da će balkanska mreža biti prodana do kraja ove godine i da ne očekuje da će za nju dobiti više od pola milijarde eura.

– U ormaru smo pronašli još više kostura nego što smo očekivali – rekao je Picker i naveo da je banka bila prisiljena otpisati potraživanja u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori u ukupnoj vrijednosti 1,66 milijardi eura. Picker još uvijek nije htio otkriti tko su zainteresirani kupci za podružnice banke. Naveo je samo da će uskoro prikupljati obvezujuće ponude te da proces prodaje vodi Deutsche Bank. U 2013. ukupna vrijednost mreže balkanskih podružnica HAAB-a smanjena je sa 10,1 milijarde eura na 8,5 milijardi eura, a nakon tog djelomičnog otpisivanja potraživanja udio problematičnih, nenaplativih kredita smanjen je sa 15 na 12,3 posto.

Izbjegnuta velika depresija

Otpisivanje potraživanja smanjilo je knjigovodstvenu vrijednost balkanskih podružnica HAAB-a na oko pola milijarde eura, a Alexander Picker potvrdio je da ne očekuje da će tržišna cijena u ovom trenutku biti veća od knjigovodstvene.

Austrijski kancelar Werner Faymann u veljači je u raspravi u parlamentu izjavio da je država morala spasiti Hypo banku nacionalizacijom krajem 2009. jer bi se u suprotnom ponovila velika ekonomska depresija kakva je uslijedila nakon kraha austrijske banke Creditanstalt 1931. godine.

– Postojao je konsenzus 2009. da moramo djelovati gdje je to potrebno kako bismo izbjegli pogreške iz 1930-ih – rekao je Faymann.

>>Markus Ferstl napušta poziciju predsjednika uprave Hypo banke

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.