Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekuju dobit 140 mil.

Radnicima povećavaju plaće za 1000 kuna: 'Teška vremena su iza nas'

Pevec
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
17.10.2018.
u 08:53

Predsjednik uprave Jurica Lovrinčević rekao je da podržavaju prijedlog o ukidanju rada nedjeljom kao i inicijativu za ukidanje davanja za 13. plaću

Trgovački lanac Pevec u ovoj godini očekuje da će ostvariti prihode od dvije milijarde kuna, što je 19 posto više u odnosu na prošlu godinu te dobit od 140 milijuna kuna ili 26 posto više, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare, a najavljeno je i ulaganje u plaće djelatnika, novo zapošljavanje i otvaranje novih centara.

Po riječima predsjednika Uprave Jurice Lovrinčevića, teška vremena su iza Peveca, koji danas posluje u 19 gradova i u 23 prodajna centra te iz godine u godinu bilježi i rast broja centara i zaposlenih. Trenutno zapošljava 1.823 djelatnika.

Prosječne bruto plaće u toj trgovačkoj kompaniji u protekle dvije godine porasle su za 10 posto, a Lovrinčević najavljuje da će u 2019. godini uložiti dodatnih 20 milijuna kuna u plaće, čime bi one u prosjeku porasle za 12 posto.

Pritom će se dati na rast najnižih bruto plaća djelatnika u maloprodaji i na skladištu, koje će od 1. siječnja 2019. biti uvećane za oko 1.000 kuna ili oko 24 posto, dodao je. Tako bi sadašnja najniža plaća u Pevecu od 4.100 kuna bruto od iduće godine iznosila 5.100 kuna bruto, pa bi plaća radnika-početnika u Zagrebu bila 4.100 kuna neto.

"Uz ulaganje u plaće, u idućih godinu do dvije u planu je i otvaranje novih prodajnih centara u Vukovaru, Vinkovcima i Splitu, a sredinom studenog ove godine bit će otvoren novi prodajni centar u Samoboru. U nove centre bit će uloženo oko 200 milijuna kuna te će se otvoriti 200 novih radnih mjesta", istaknuo je Lovrinčević.

Naveo je i podatak da je Pevec ove godine, prvi puta nakon stečaja, isplatio dividendu i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne lanjske dobiti, dok je ostatak dobiti investiran u prodajne centre.

Lovrinčević je rekao i da podržavaju prijedlog o ukidanju rada nedjeljom kao i inicijativu za ukidanje davanja za 13. plaću.

Vezano uz ukidanje rada nedjeljom kazao je kako bi se većina prometa koji se ostvari nedjeljom prelila na subotu i ponedjeljak. Izračunali su tako da bi ukidanjem rada nedjeljom oko 150 milijuna kuna prihoda godišnje izgubili, no vjeruju da bi se dio nadoknadio prodajom u spomenuta dva dana. Dodao je i kako mu je nevjerojatno da se ukidanju rada nedjeljom protive one tvrtke čije matične tvrtke u inozemstvu nedjeljom ne rade.

Lovrinčević je izrazio uvjerenje da je ispred Peveca izuzetno uspješno poglavlje u poslovanju. "U 2019. godini rast ćemo minimalno deset posto u odnosu ovogodišnje prihode. Što se dobiti tiče, još je daleko o tome govoriti, no ne vjerujem da ćemo ići ispod rezultata za ovu godinu. Voljeli bismo da rastemo više, ali to ovisi o mnogo stvari kako će se dešavati na tržištu", zaključio je Lovrinčević.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 12

DO
Dolinski
10:22 17.10.2018.

Svakom radniku trebaju biti zagarantirana 2 slobodna dana tjedno, ne samo 1!

PD
plavi-devet
09:03 17.10.2018.

Znači kad je stečaj odrađen, nesposoban gazda maknut, a sposobna ekipa preuzela odjednom se radi dobit i isplaćuje dividenda, kao i povećanje plaća radnicima. Slobodno tržište je zakon svih zakona. Isto treba primjeniti u svim segmetima ljudskog djelovanja.

AD
adler77
16:56 17.10.2018.

dobro je sto poslodavci napokon su shvatili da im radnici donose dobit bez njih nista ,ali malo je malo placa ispod 5000kn.ne bih smjela biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije