Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siemensova vizija 2020.:

PET/CT sken u samo 5 minuta, moćnije vjetroelektrane i minimalni gubici u prijenosu električne energije

siemens
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
04.12.2015.
u 14:54

Siemens je u HNK-u predstavio izložbu 12 eksponata kroz animirane aplikacije proširene stvarnosti

Kako zadovoljiti sve veće potrebe čovječanstva za energijom, a istovremeno smanjiti zagađenja i utjecaj čovjeka na okoliš i promjenu klime. Ovo je jedan od najvećih ciljeva modernog svijeta o kojem se raspravlja i na važnom političkom i klimatskom summitu u Parizu.

Još više se tim strategijama bave velike tehnološke tvrtke, poput Siemensa koji je u zagrebačkom HNK predstavio svoju Viziju 2020. – Siemens iskustvo izložbom animacija svojih važnih tehnoloških rješenja. 

Siemens najavljuje fokus na elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju u svom poslovanju. U praksi će to voditi još učinkovitijem iskorištavanju energije te radikalnom smanjenju emisije CO2. 

– Vizija 2020. definira poduzetnički koncept koji će Siemensu omogućiti da dosljedno zauzme privlačna područja rasta, na održiv način ojača svoju osnovnu djelatnost te prestigne konkurenciju kada je riječ o učinkovitosti i izvedbi. To je naš put prema dugoročnom uspjehu – izjavila je ovom prilikom Sonja Nušinović Popovac, voditeljica Službe komunikacija u Siemensu. 

Siemens je u HNK-u predstavio izložbu 12 eksponata kroz animirane aplikacije proširene stvarnosti. Tako su aplikacijom 3D naočala gosti izložbe doživjeli pogled od 360 stupnjeva s vrha vjetroturbine na Sjevernom moru i unutrašnjost izgradnje tunela Gotthard Base u Švicarskoj, koji bi trebao biti pušten u promet sljedeće godine. Siemens je kreirao softver kojim će se kontrolirati promet tim tunelom. 

Zanimljiv je i novi PET/CT sustav Biograph mCT Flow, koji će omogućavati nevjerojatnu brzinu kompletnog medicinskog pregleda te smanjiti sken na samo 5 minuta, što je višestruko poboljšanje. Preteča tog budućeg uređaja instalirana je i na zagrebačkom KBC-u Rebro verzije Biograph mCT i na njemu PET-CT pretraga traje 20-25 min.

Velik dio poslovanja je i usavršavanje tehnologija za iskorištavanja obnovljivih izvora energije, poput nove generacije offshore vjetroturbina koje će imati kapacitet od 7 megavata. U svijetu ima postavljenih 13.000 Siemensovih vjetroturbina, a ima ih i u Hrvatskoj (na kopnu). Siemensovih vjetroturbina je u Hrvatskoj 38 u 4 vjetroelektrane sa 97 MW instalirane snage. 

 

Komentara 1

GF
gfrancic
15:19 04.12.2015.

za vjetroturbinu moras imati vjetar, znaci samo funkcionalno u zemljama i podrucjima gdje ima stalni protok vjetra u suprotnom banana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije