Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Pet priča, pet žena, pet kontinenata – kratki dokumentarni filmovi za pet

Kroz priču iz Hrvatske upoznajemo Irenu Orlović, urednicu i poduzetnicu koja svojom strašću za promjenama u društvu besprijekorno utjelovljuje ljepotu ženske snage
24. ožujka 2021. u 09:26 27 prikaza
Mastercard
Pogledajte galeriju 1/4

Previše našeg svijeta dizajnirano je bez uključenosti žena. Čak i danas, nejednakost i isključenost još uvijek suzdržavaju žene; žene koje imaju ideje i njeguju strast, a svojim znanjem, vještinama, radom, primjerom mogu pokrenuti nešto neprocjenjivo. I upravo ta strast, ne samo u ostvarivanju svojih potencijala, ciljeva i djelovanja u skladu s idealima, već i snažna želja za promjenama u društvu, glavne su okosnice priča koje pratimo u jedinstvenoj Mastercardovoj kolekciji kratkih dokumentarnih filmova, dostupnoj na digitalnoj streaming platformi ShortsTV ili putem Vimeo videa na zahtjev. Kroz objektiv kamere, pet talentiranih redateljica vješto isprepliću ljudske sudbine s pet kontinenata, prikazujući esenciju jedinstvenih i hrabrih žena koje svojim djelovanjem mogu nadahnuti milijune diljem svijeta. Radnja jedne od tih priča vodi nas i u Split.

Mastercard | Autor :

Učenje je cjeloživotni proces, a upravo to potvrđuje i Irena Orlović, protagonistica kratkog dokumentarnog filma „Harfa“. Od prvog do zadnjeg kadra, objektiv kamere prati ženu, majku, urednicu, poduzetnicu koja je pokrenula specijaliziranu izdavačku kuću iz majčinske borbe da olakša život kćeri rođenoj s teškoćama u razvoju. Ono što je prije gotovo 20 godina započelo kao edukativno putovanje u nedostatku specijalizirane literature na hrvatskom jeziku za roditelje koji žele poticati zdrav razvoj djece, danas je jedna od vodećih specijaliziranih izdavačkih kuća, stručan tim suradnika, mjesto odakle je Irena pokrenula aplikaciju „Pametnica“ zbog koje je i proglašena poduzetnicom godine.

Mastercard | Autor :

U radu sa svojom kćeri Matejom, danas sretnom tinejdžericom, Irena je shvatila kako osim činjenice da gotovo nema stručne literature na hrvatskom jeziku, u nas ne postoji razvijena društvena svijest o dječjim emocijama i intelektualnom razvoju. I tada je odlučila sve promijeniti, pokrenula se i započela neprocjenjivo putovanje koje traje i danas. Harfa, izdavačka kuća u kojoj je u isto vrijeme i urednica i vlasnica, danas je poznata po recentnim izdanjima iz područja ranog dječjeg razvoja. Održavanje svakodnevnog balansa između obitelji, posla, izdavaštva, emocija, slobodnog vremena, potaknulo ju je na razvoj web aplikaciju „Pametnica“ koja sadrži bezbroj kreativnih materijala za rano poticanje intelektualnog razvoja djece. A da to nije sve, potvrđuje i jedan od zadnjih angažmana – Irena je odlučila osnovati inovativnu privatnu osnovnu školu, svojevrsnu školu budućnosti, u kojoj se naglasak stavlja na jačanje kognitivnih sposobnosti djece kroz specijalizirane socio-emocionalne programe rada, a sve prema smjernicama i preporukama recentnih saznanja iz neuroznanosti. Irena je završila i petogodišnju edukaciju iz području neurolingivističke psihoterapije te svakodnevno svojim iskustvom, energijom, strašću koja je pokreće, savjetuje roditelje kako izgraditi što sretnije i ispunjenije odnose sa svojom djecom, budućim liderima ovog društva.

Mastercard | Autor :

U sklopu globalne kampanje koja prati projekt „FIVE“, tijekom ožujka i travnja na priceless.com, svi korisnici Mastercard® kartica imat će priliku motivirati se sudjelovanjem u dvije  besplatne interaktivne radionice te uživo poslušati inspirativnu Ireninu priču. Ako želite uživo upoznati i poslušati Irenu, požurite na priceless.com jer je broj mjesta na radionicama ograničen.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?