Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trakavica oko Badela 1862

Perković mora objaviti ponudu za preuzimanje, a više nema nijednu dionicu

01.09.2009., Zagreb - Konferencija za novinare Badela 1862. Anto Perkovic, predsjednik Uprave tvrtke Badel 1862, Zlatan Kuljis, direktor financija
Foto: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
29.03.2016.
u 10:59

Bivši suvlasnik Anto Perković odrekao se svih dioničarskih prava temeljem nagodbe s državom, za što je obeštećen s 11 milijuna kuna

Anto Perković, bivši suvlasnik i predsjednik uprave tvrtke Badel 1862, njegov sin Ivan te Marijan Ruždjak i Boženko Lozo do 25. travnja 2016.

Hanfi moraju podnijeti zahtjev za odobrenje objavljivanja javne ponude za preuzimanje Badela, dok aktualna uprava tvrtke ima obvezu o tome u roku od 15 dana izvijestiti sve dioničare. Ovo rješenje Hanfa je donijela u petak 25. ožujka, godinu dana nakon što su se Anto Perković i njegov sin Ivan temeljem nagodbe s državom odrekli svih dioničarskih prava uz isplatu gotovo 11 milijuna kuna odštete. Ovakva odluka nedvojbeno je dodala još jedan “članak” trakavici o pravnoj (ne)sigurnosti na poslovnoj sceni u RH.

Problem seže u 2009. kada su se otac i sin Perković te Ruždjak i Lozo “sporazumjeli surađivati s ciljem stjecanja dionica Badela.” Spomenuti četverac 17. listopada 2009. držao je ukupno 41,42 posto udjela čime je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, ocijenila je Hanfa u rujnu 2010.

Slijedila je tužba prozvanih Upravnom pa Ustavnom sudu, a potonji je u ožujku 2014. odlučio predmet Perković & Co vratiti Hanfi. Kako će biti raspetljana mreža ispletena u proteklih sedam godina oko Badela, s obzirom na to da je država 2011. prisvojila gotovo 80% udjela, najprije pretvaranjem potraživanja u vlasništvo, a potom i isplatom Perkovića, enigma je za nagradu od najmanje milijun kuna. 

>> Adris, Badel, Agrokor i Atlantic se riješili balasta

Komentara 1

DU
Deleted user
10:02 30.03.2016.

Pa kaj je on mislio da ako se odrekne da onda nema obveza...one su nastale PRIJE nego se je odrekao-dakle sasvim legitimne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije