Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

PBZ: Proračun za 2010. - već viđeno

Ivan Šuker
30.11.2009.
u 11:57

Precijenjeni su porezni prihodi, a u deficitu nisu iskazani rashodi za povrat duga umirovljenicima i jamstva brodogradnji. Za pokriće dospjelih dugova, zajmova i obveznica te proračunskog manjka država se mora zadužiti 28,5 milijardi kuna.

Prijedlog proračuna za 2010 nije donio ništa značajno novog u odnosu na ovogodišnje proračunske patnje: prihodi su opet precijenjeni, rashodi rastu, a deficit je praktički ostao isti - tvrdi Ivana Jović, analitičarka PBZ-a u Tjednim analizama te banke.

- Upitno je nekoliko stvari kod procjene rasta prihoda: prihodi od PDV-a u 2010. mogli bi rasti ipak nešto sporije od planiranih jer se očekuje smanjenje potrošnje zbog porasta nezaposlenosti, korekcija plaća i primanja u javnim poduzećima te izostanka indeksacije mirovina. Zbog negativnih kretanja na tržištu rada precijenjeni su prihodi od doprinosa i poreza na dohodak, što pod upitnik dovodi i procjenu prihoda od "kriznog poreza“. Donekle je optimistična i procjena 13,4 postotnog pada prihoda od poreza na dobit - navodi analitičarka PBZ-a.

- Za pokriće dospjelih dugova, zajmova i obveznica te proračunskog manjka država se mora zadužiti za 28,5 milijardi kuna, a istovremeno treba refinancirati i oko 15 milijardi kuna trezorskih zapisa koji dospijevaju 2010. godine.

- Ne smijemo zaboraviti da ovaj deficit ne uzima u obzir rashode za povrat duga umirovljenicima (oko 900 milijuna kuna), nama nepoznate potrebe financiranja HAC-a i HBOR-a, zatim oko 220 milijuna kuna planiranog zaduženja Hrvatskih voda te 1,2 milijarde kuna Hrvatskih cesta. Isto tako ne smijemo zaboraviti niti "kosture iz ormara“ u vidu jamstava brodogradnji i njihova više nego izglednog opoziva. Sve u svemu, prijedlog državnog proračuna za 2010. i projekcije za 2011./2012. opisujemo kao već viđeno - ističe Ivana Jović.

- Osim smanjenja subvencija (posebno onih poljoprivrednih koje su i povećane ove godine zbog pada otkupnih cijena), a i koje vjerojatno ne drže vodu, prijedlog  proračuna nije donio ništa novog u odnosu na treći rebalans 2009. godine što znači da se u posljednjih godinu i više dana nažalost nije stekla kritična masa potrebna za toliko očekivani zaokret u fiskalnoj politici - navodi analitičarka PBZ banke.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:54 30.11.2009.

koje su to ljigava posla,znači nikad iz duga se ne izlazi dok ne prodate zadnji otok i zadnji izvor vode koji još imao,gori ste od onih koji su pucali po nama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije