Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnja u oporavak

Paul Krugman: Šanse za ostanak Grčke u eurozoni 50:50

paul krugman
Reuters
04.06.2010.
u 07:53

Grčka će uz monstruozno žrtvovanje u idućih pet godina podići svoj dug sa 115 na 140 posto BDP-a - rekao je Krugman na ekonomskom forumu u Švicarskoj.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman sumnja u uspjeh financijskog plana za spašavanje Grčke. Ocjenjuje da su šanse Grčke u eurozoni 50:50.

- Grčka će uz monstruozno žrtvovanje u idućih pet godina podići svoj dug sa 115 na 140 posto BDP-a - rekao je Krugman na ekonomskom forumu u Švicarskoj, prenosi portal Biznis.ba.

EU i Međunarodni monetarni fond su u svibnju usvojili paket od 110 milijardi dolara pomoći za Grčku.

- Iz nekog razloga trebamo povjerovati kako će od 2015. godine Grčka ponovo imati pristup financijskim tržištima i da će sve biti u redu. Ne shvaćam kako će to uspjeti -rekao je akademik sa Sveučilišta Princeton, koji je dobio Nobelovu nagradu 2008. godine.

Grčka plaća veliku cijenu zbog prekomjernog trošenja, pa je Vlada bila primorana smanjiti mirovine i zarade državnih službenika te povećati poreze. Krugman je, prenosi Biznis.ba, rekao da zemlje eurozone nisu u stanju zamisliti istupanje iz grupe zemalja koje koriste euro jer bi to izazvalo paniku u bankama.

- Ali što ako se to ipak dogodi? Rekao bih da su u slučaju Grčke šanse da se tako nešto dogodi 50:50, da će Grčka na kraju biti izbačena iz eurozone - napomenuo je Krugman.

Komentara 17

SA
Savjest
09:19 04.06.2010.

Kockari! Kamion visi nad provalijom, a divljaci gmižu iz provalije i vješaju se o dio koji visi, dok EU pokušava kamenjem opteretiti dio koji je nad čvrstim tlom i tako spriječiti njegov pad u provaliju. To je otprilike slika sadašnjee financijske svjetske ravnoteže. Kao što je svjetska recesija izazvana kockom bankara i burzi, te je privremeno riješena velikim državnim financijskim injekcijama, tako i EU pokušava ne samo spasiti francuske i njemačke banke velikom financijskom injekcijom Grčkoj, već još i povećati njihove profite povećanjem grčkog duga (tu se slažem s Mr. Krugmanom!) Iako nisam nobelovac, smatram da su šanse da se to dogodi tj da Grčka ne bude izbačena iz eurozone, 5:95%!

UM
Umjereni
09:23 04.06.2010.

Tuđman kao prvo nikad nije izjavio ništa o raspadu EU-a dok će Hrvatska ući u nju jer za Tuđmanovo vrijeme je Hrvatska bila gotovo u izolaciji zbog osebujnog poimanja što je to demokracija i apsolutno je bilo nezamislivo da se Hrvatska uopće približi EU. Zar su neki zaboravili kako je za Tuđmana kupljen predsjednički zrakoplov, premda Tuđmana nitko nije zvao u posjetu. Kao drugo treba naučiti razliku između Eurozone i EU-a. Kao treće, nije EU kriva što jedna država prekomjerno troši i živi na teret kredita. To bi nam trebalo od nekud biti poznato. Dobra stara priča. Zapadna Europa štedi i troši ono što ima, a Jug kreditima i prividnim blagostanjem kupuje glasače. Koliko naših građana ima koji su kupovali skupe automobile - da susjedstvo vidi da se ima - a sada jedu isti kruh tri dana. Valjda je i za to kriva EU.

SO
Somelier
08:41 04.06.2010.

Ostanak Grčke u EU 50:50 Koje li ironije. Ovo potvrđuje ono što je Tuđman izjavio. Kada će Hrvatska u EU, EU će se raspasti. Šta znači biti vizionar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije