Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Panična rasprodaja dionica kakva se ne pamti od afere Agrokor

Čim je počelo trgovanje, sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar – Distributivni i specijalni transformatori bilježili rast cijene, kazao je Roman Rinkovec, broker investicijskog društva Credos
24. veljače 2020. u 11:24 2 komentara 9665 prikaza
Ilustracija
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Masovna rasprodaja dionica zahvatila je danas domaće tržište kapitala, a razlog je panika nastala zbog širenja epidemije koronavirusa, objašnjava broker investicijskog društva Credos, Roman Rinkovec.

Apple ulagači pokolebani Upozorenje Applea prodrmalo svjetsko tržište: Cijene dionica opet pale zbog koronavirusa

– Čim je počelo trgovanje, sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar – Distributivni i specijalni transformatori bilježili rast cijene. U ovom trenutku u zelenom su samo Čakovečki mlinovi. Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja – kazao je Rinkovec.

Današnja rasprodaja na domaćem tržištu kapitala, kao i na većini svjetskih burzi, prvenstveno je posljedica pojave koranovirusa u Europi, ocjenjuje i Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

„Širenje zaraze u Italiji samo se nadovezalo na njihove ionako prigušene makroekonomske brojke u zadnjem kvartalu prošle godine te već ranija niska očekivanja rasta za 2020. Usporavanje, ili čak moguća recesija u glavnim hrvatskim trgovinskim partnerima Italiji i Njemačkoj, svakako bi osjetila i domaća ekonomija, dok bi utjecaj eventualnog širenja koranovirusa na Hrvatsku mogao značajno osjetiti domaći turizam. U takvom scenariju bio bi narušen potrošački sentiment, što bi se indirektno prelilo i na druge sektore, međutim različitom dinamikom, u ovisnosti o izloženosti turističkoj potrošnji i izvozu“, tumači Špoljar.

Analitičari Raiffeisen banke navode kako se rast broja oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa u Italiji negativno odrazio na sentiment investitora te su vodeći europski dionički indeksi zabilježili snažan pad vrijednosti.

„Pritom se dnevnim padom vrijednosti za više od 4 posto ističe talijanski FTSE MIB“, naglašavaju u RBA. Povratak volatilnosti na europska dionička tržišta odraz je zabrinutosti investitora o negativnim posljedicama širenja koronavirusa na europsko gospodarstvo, dodaju u RBA. „S obzirom da su vijesti o širenju koronavirusa u Italiji pristigle tijekom vikenda, trenutno ne raspolažemo procjenama o mogućem utjecaju na talijansko gospodarstvo. MMF je procijenio utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo od -0,1 postotnih bodova i -0,4 postotnih bodova utjecaja na kinesko gospodarstvo. Međutim, procjena je bazirana bez uzimanja u obzir sada ipak više izglednog, izraženog globalnog širenja“, kažu analitičari.

S obzirom na nepredvidivost i brzinu širenja virusa još uvijek je prerano za ocjenu utjecaja na hrvatsko gospodarstvo.

„Najveći negativan utjecaj došao bi u slučaju širenja virusa i u Hrvatsku, budući da bi navedeno moglo utjecati na odluku o putovanjima odnosno na turističku potrošnju koja ima razmjerno visoki utjecaj na gospodarstvo u cjelini“, ističu analitičari. Na pitanje koliko ima logike da su i drugi sektori zahvaćeni rasprodajom, iz RBA pojašnjavaju kako su poslovni rezultati domaćih kompanija iz prehrambenog i telekomunikacijskog sektora isto dijelom ovisni o rezultatima u turizmu, pa ne iznenađuje prelijevanje negativnog sentimenta i na te dionice", piše Poslovni dnevnik.

LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • PrivatizacijskaKomunjara:

    Ako ne daj Boze turizam padne 10% drzava ce bankrotirat ko Grcka , Ryan air je u jednom danu izgubio 2 bn na vrijednosti ,aviokompanije bi se mogle naci u stecaju i dodatno oslabit dolazak turista

  • Avatar NO_KOMENT
    NO_KOMENT:

    Hrvatska burza je na primjeru dionice Peveca pokazala koliko je netransparentna, a da se ne vraćamo na dionice Agrokora. Administratore, eto izbriši i ovo, ali nešto si i naučio, nadam se. Imam dionice Peveca.