Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od dodira učinio svoje

Pandemija za 60 posto povećala broj beskontaktnih kartica

kartice
Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL
21.07.2021.
u 11:24

Hrvatski građani mjesečno naprave u prosjeku devet transakcija i potroše oko 3000 kuna

U pandemijskoj 2020. broj izdanih beskontaktnih kartica rastao je čak 59,47 posto u odnosu na prethodnu godinu i dosegnuo ukupno 5.670.596 kartica. Strah od kontakta učinio je svoje pa im je udio u ukupno izdanim karticama sad 65 posto. Broj transakcija karticama zadnjih pet godina raste 8,1 posto godišnje, a vrijednost transakcija za 6,7 posto, prema podacima iz HNB-ove redovne publikacije Platne kartice i kartične transakcije 2020.

Na gotovo 80 posto EFT POS uređaja za plaćanje moguće je to napraviti beskontaktno, a i broj beskontaktnih bankomata skočio je sa 111 u prvoj godini kad su uvedeni, 2017., na 1112. što je 22 posto ukupnog broja svih bankomata u Hrvatskoj. Osim na sklonost beskontaktnom plaćanju, pandemija je utjecala i na povećanje vrijednosti transakcija karticama na internetu te na smanjenje potrošnje inozemnim karticama u Hrvatskoj.

Smanjuje se i udio plaćanja gotovinom. Iz podataka HNB-a vidi se da u Hrvatskoj trenutačno ima ukupno 8.780.256 kartica te da 85 posto građana ima barem jednu karticu. Nešto više od polovice (56 posto) imaju samo debitne kartice (kartice tekućeg računa koje nemaju komponentu odgođenog plaćanja). Lani je u Hrvatskoj obavljeno 526,15 milijuna nacionalnih i međunarodnih kartičnih platnih transakcija ukupne vrijednosti 178,15 milijardi kuna. Po kartici je mjesečno provedeno prosječno devet transakcija ukupne vrijednosti 3.073 kune.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije