Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakva su primanja

Pale plaće i industrija: VKV zarađuju koliko i viša stručna sprema

Ugostitelji su već u siječnju objavili niz oglasa u kojima traže radnike jer je potražnja veća od ponude
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.01.2019.
u 06:51

Zaposleni koji imaju visoku stručnu spremnu u prosjeku zarađuju oko 8500 kuna, radnici sa srednjom stručnom spremom na mjesec zarade oko 5000, dok visokokvalificirani radnici imaju nešto više od 6000 kuna

Prvi put od svibnja 2014. godine statističari su u studenom prošle godine zabilježili lagani realni pad primanja u Hrvatskoj koja se u bruto iznosu prosječno vrte oko 8400, a u netu oko 6200 kuna. Uz to došlo je i do najvećeg pada industrijske proizvodnje još od 2012. Analitičari Ekonomskog fakulteta ističu da se od ožujka 2018. godine plaće nalaze u fazi usporavanja, a to razdoblje podudara se s tvrdnjama poslodavaca da su ispucali rezerve za povišice zbog čega su i pojačali pritisak na državu da im pritekne u pomoć i smanji poreze.

Dajte poduku za web-dizajn!

Zaposleni koji imaju visoku stručnu spremnu u prosjeku zarađuju oko 8500 kuna, radnici sa srednjom stručnom spremom na mjesec zarade oko 5000, dok visokokvalificirani radnici imaju nešto više od 6000 kuna, slično kao i osobe s višom stručnom spremom! Hrvatska se bruto primanja već godinama vrte lagano iznad 1100 eura, a s tom razinom plaća prilično je teško zadržati vlastitu radnu snagu i privući nekoga sa strane ako se drugdje može zaraditi više. Podaci iz studenog 2018. godine pokazuju da nas je po bruto primanjima uz Češku i Slovačku pretekla još i Poljska dok je Mađarska nadomak hrvatskog prosjeka.

Vladin odgovor na zahtjeve poslodavaca bilo je uvođenje neporezne naknade (do 5000 kuna), koju je u prosincu primilo oko 420 tisuća zaposlenih, ali i masovno otvaranje tržišta rada za umirovljenike, studente, srednjoškolce i strane radnike. Stručnjaci sugeriraju da Vlada pokuša angažirati i neaktivne, obeshrabrene skupine radnika koji godinama nisu uspijevali naći posao te im treba dodatna edukacija i poticaj da se vrate na radna mjesta. Novca za aktivne mjere zapošljavanja ima više nego ideja i spremnosti da se ponudi osposobljavanje u traženim profesijama, primjerice, nezaposlenom će gimnazijalcu na burzi ponuditi prekvalifikaciju za zavarivača, ali ne i prilično traženog web-dizajnera!

– Vjerujem da je realni pad primanja u studenome samo privremen, moguće je da su tvrtke čuvale novac za isplatu neporezne naknade. Sektori gdje postoji manjak radnika morat će povećati plaće ako žele doći do ljudi, naprosto moraju se prilagoditi stanju na tržištu – prokomentirao je analitičar Ekonomskog instituta Danijel Nestić.

Potroše sve što dobiju

– Ako nema dovoljno ljudi, uvijek postoji opcija da se podignu plaće, trgovci mogu povećati maržu, tvrtke koje posluju na domaćem tržištu veći trošak za radnike mogu prevaliti na više cijene. Izvoznici se moraju okrenuti unutarnjim rezervama jer su cijene na međunarodnom tržištu zadane – ističe Nestić.

Razlika u primanjima između Zagreba, gdje su pred kraj godine plaće bile oko 7200 kuna, i najlošije Međimurske županije je pedesetak posto. Kako je posljednjih godina došlo do znatnijeg povećanja minimalne plaće, ta se razlika ipak s godinama smanjuje. Minimalac se povećao i ove godine, što će imati povoljniji utjecaj na kretanje potrošnje od rasta najviših plaća jer ljudi s malim plaćama potroše sve što dobiju.

Pogledajte i video o neobičnim hrvatskim prezimenima:

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
07:29 31.01.2019.

Jel tu uracunat i onaj dio na ruke ???

VK
VKSS
07:24 31.01.2019.

Zanimljivo jedna trgovina /tl/ je prije 15 godina svojim radnicima davala placu,mislim da je minimalac bio 2200,mozda cak i 1800kn,ali prije 15 godina je imala monopol, nije bilo niti jedne danas trgovine tj trgovackog lanca koji su sada,makar u ovomom kraju,bilo je puno vise ljudi,cijene su bile povoljnije,znam da su se vrtili veliki novci,a tu se molilo za posao...a danas cijene su vece,manje je ljudi,konkurencija ga je pojela iako posluje dobro,ljude mora traziti,a placa je sad oko 3000kn minimalac...sto znaci da su se svi oni besramno bogatili dok su imali po birou robova koji su jedvo cekali tako slabo placeni posao....i eto sto nas unistava,danas isto pravdaju se da nema radne snage,samo da dozvole uvoz a da ne podignu place..sami sebe cemo unistiti

DU
Deleted user
07:29 31.01.2019.

Vazno je da vlada i misnistar finacija vidi pozitivne trendove. Nazalost to je kratkorocno, a dugorocno s ovakvom politikom cemo propasti i kao drzava i kao narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije