Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina odbijenice

Pahor zaustavio Todorića da bi dulje bio na vlasti

\'06.10.2008., Zagreb - Na zagrebackoj aveniji ispred trgovine Mercator dvojica mladica guraju auto koji se pokvario. Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Marko Lukunić/PIXSELL
06.05.2011.
u 09:00

Hrvatski je poduzetnik za Mercator ponudio fer cijenu, ali politički pragmatizam bio je jači od ekonomskoga

Za razliku od Hrvatske, koja je rasprodala gotovo sva svoja strateška poduzeća, slovenska se država i 20 godina od uvođenja kapitalizma još trudi zadržati kontrolu nad strateškim sustavima: bankama, trgovinama, ključnim segmentima industrije. Mercator ima status nacionalne ikone, zbog čega oslabljena vlada Boruta Pahora nije imala snage ispustiti ga iz ruku i prodati Hrvatu Ivici Todoriću.

Tri referenduma

– Borut Pahor idućih mjesec dana ima tri važna referenduma, rejting mu je nizak, pitanje je može li preživjeti ovu jesen. Zabranom prodaje Mercatora Agrokoru Pahor je sebi osigurao dugoročni politički kredit te svom glavnom konkurentu Janši uvijek može spočitnuti da je njegova vlada zaštitila nacionalni interes – komentira Davor Gjenero, dobar poznavatelj slovenske društvene scene. Zabrana prodaje Mercatora Todoriću poslovno je vjerojatno vrlo loša odluka jer je pitanje hoće li Todorić ili netko drugi u idućem krugu ponuditi jednako dobru cijenu kao sada. Pivovarna Laško u ozbiljnim je problemima, a ni bankama koje su suvlasnici Mercatora ne cvjetaju ruže.

Pahorova je odluka potpuno iracionalna i za Ljubu Jurčića, koji također vjeruje da će za pola godine, a najkasnije za godinu dana Mercator promijeniti kupca a da tamošnja politika neće ni okom trepnuti. Pitanje je koja će tada biti cijena, ali i hoće li Todorić imati interesa za tu akviziciju. Paralela se može povući s domaćim tržištem, svojedobno se govorilo o Todorićevu interesu za Podravku, ali nakon što je kupio PIK Vrbovec i Belje, Agrokor se odmaknuo od te kompanije.

– Mercator je imao važnu ulogu za prodor slovenskih proizvoda u regiju, ali on je svoju funkciju odradio, trgovina nije visokoprofitabilan biznis i ja očekujem da će i tu i druge tvrtke preuzeti jači igrači – uvjeren je Jurčić.

Nadiru neoliberali

Za razliku od elitističkog pristupa HDZ-a po kojemu imovinu treba predati u ruke stotinu izabranih obitelji, Slovenija je išla u postupnu privatizaciju, podijelila je certifikate građanima pa su na tome mnogi zaradili. Ipak, s vremenom su upravljanje i postupnu kontrolu nad tvrtkama preuzeli socijalistički direktori, no i u Sloveniji se vuku repovi i istrage protiv čelnih tajkuna Bavčara i Šrota.

– Staru generaciju direktora sada zamjenjuju menadžeri skloni neoliberalnom konceptu kojima nije cilj stvaranje nove vrijednosti već generiranje dobiti za poslodavca – kaže Gjenero.

Komentara 45

Avatar tkozna
tkozna
09:08 06.05.2011.

Oni jednostavno ne žele imati slučaj PEVEC2. Raste na račun kredita i pogodnih aranžmana sa DRŽAVOM , skida vrhnje u džepove i poslije firma propadne. Ako si lakom otvoris drugu firmu ako je dosta budi tiho. Možemo mi baljezgati stoo nam volja ali tajkun ostaje tajkun i samo je kod nas to gospodin čovjek!

DU
Deleted user
09:08 06.05.2011.

Pahor je čak dao eksplicitnu izjavu da on nije uplitao prste u odluku antimonopolne agencije odnosno kasniji \"amen\" Vrhovnog suda na žalbu Pivovarne. Ljudi moji, ne vjerujete jednom političaru iz foruma 21, tzv. Potrč boy-u!? Kao što je rekao onaj znameniti američki predsjednik: Read my lips! Uostalom, što je Pahor za jednog Hebranga... Pišljivec! A propos hude izgledne sudbe Mercatora - bit će vjerojatno \"uglazbljen\" novi natječaj za prodaju dionica i PL i onih u vlasništvu banaka i toga će se dočepati netko od velikih \"retail\" igrača iz EU, koji hine manjak interesa samo da otkliže cijena. Onda će nana crnu vunu presti slovenskim dobavljačima hrane i napitaka jer znano da što veći \"igrač\", to veće jato dobavljača u njegovoj orbiti - jer jedino tako se i postaje velikim \"igračem\". Tako da Mercator treba pustiti da otpleše još jedno ljeto u slov. vlasništvu, a poslije će zažaliti za gazdom tipa Todorić koji je svjetlosnim godinama daleko od dobričine, ali će vero stranci pokazati još manje milosti prema slov. dobavljačima od njega. Mercatora ima do Niša, a ni jedan trg. lanac iz exSFRJ nije uspio u naumu otvoriti market u Sloveniji i to stanje traje već desetljećima. Pa nije bilo logično da bi popustili Todoriću, zar ne? Mercator je slovenski ponos i dika, ali će to neka strana kompanija učas stjerati u flajš mašinu - i ostat će samo nostalgija Jankoviću i njegovim kompanjonima tipa Pejo koji su nemilosrdno škljabali slovenski puk visokim maloprodajnim cijenama.

IV
Ivekivek
22:48 07.05.2011.

Dok je mercator po hrvatskoj kupovao trgovačke lance (goričanka, presofleks, getro...) hrvatskoj vladi nije ni na pamet palo da nešto poduzeme i spriječi ih u širenju tržišta slovencima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije