Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pahor i Putin potpisali ugovor o plinovodu Južni tok

Pregovori o sudjelovanju Slovenije u ruskom projektu plinovoda Južni tok započeli su još 2008. godine, a Sporazum još mora ratificirati slovenski Državni zbor.
14. studenoga 2009. u 14:16 5 komentara 4 prikaza
plin
Foto: Reuters

Predsjednici slovenske i ruske Vlade, Borut Pahor i Vladimir Putin danas su u Moskvi potpisali sporazum o sudjelovanju pri izgradnji i uporabi plinovoda Južni tok u Sloveniji.

Sa slovensko-ruskim sporazumom se zaokružuje trasa plinovoda u kojem su već pristupile Italija, Grčka, Bugarska Srbija i Madžarska, prenose slovenski mediji.

Za kasnije su predviđene izjave dvojice premijera. Pregovori o sudjelovanju Slovenije u ruskom projektu započeli su još 2008. godine, a Sporazum još mora ratificirati slovenski Državni zbor.

I Hrvatska će potpisati
S Ruskom Federacijom bilateralne ugovore kojima se uključuju u projekt ruskog plinovoda Južni tok trebala bi potpisati i Hrvatska i to, kako doznaje HTV, između 15. i 25. siječnja iduće godine.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" nedavno je pak upozorio da će Slovenija ukoliko potpiše s Rusijom sporazum o gradnji plinovoda Južni tok prekršiti pravila energetske politike Europske unije.

Prema sadašnjem tekstu sporazuma, poduzeće koje bi upravljalo i imalo u vlasništvu krak plinovoda Južni tok, koji bi prolazio kroz Sloveniju, vlasnički bi po polovicu dijelili ruski Gazprom i slovenski Geoplin, no to je u suprotnosti s pravilima Europske unije i trećeg energetskog paketa koji je počeo važiti s početkom rujna ove godine, upozorio je slovenski "Dnevnik".

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo
  • romictea:

    E a koliko su teritorijalnih ustupaka Rusi napravili velikoj Balkanskoj sili ispod Alpi.

  • vitaszorcms:

    Nema nikakvog razloga da se ne otvori još jedan pravca za dotok plina.EU ovdje igra igru pod okriljem USA,želeći izbjeći Ruse pod svaku cijenu. Neka se hebu u dupe.

  • HRVATSKA only:

    aha to je ono protiv čega je bio hdz? da,da-to je ta \"pamet\"