Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Pad prodaje kuća upućuje na loš oporavak američke ekonomije

burza
VL PHOTO
25.08.2010.
u 09:08

Loša prodaja nekretnina povukla je za sobom pad dionica na Wall Streetu, što je potaknulo sumnje da je oporavak gospodarstva u SAD-u lošiji od očekivanog.

Pad prodaje kuća u Americi za sobom je povukao i pad cijena dionica koje su na Wall Streetu potonule najdublje u posljednjih sedam tjedana što je potaknulo strah da je oporavak američkog gospodarstva još slabiji i sporiji nego što se procjenjivalo. Prodaja kuća, naime, pala je čak 27,2 posto u srpnju u usporedbi s lipnjem i dotaknula je najnižu razinu u proteklih deset godina, prenosi BBC.

Glavni razlog pada njihove prodaje je ukidanje kredita koji su su poticali prodaju kuća. Na Wall Streetu je Dow Jones, pak, pao za 133 boda, odnosno 1,32 posto na 10.040 bodova, a S&P je potonuo 1,45 posto, tj. na 1.051 bod, dok je Nasdaq indeks pao 1,66 posto na 2.123 boda. Prodaja kuća u srpnju bila je najniža otkad je Nacionalna udruga trgovaca 1999. godine počela pratiti prodaju tih nekretnina te 25 posto niža u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.  

Mnogi američki ekonomisti zato su vrlo zabrinuti za oporavaka američke ekonomije, a i vrlo su skeptični kada je riječ o tržištu rada u SAD-u. Američko gospodarstvo, naime, u srpnju je izgubila čak 131.000 radnih mjesta, što je drugi mjesec zaredom da se zatvaraju radna mjesta. Posljednji pokazatelji govore kako se ekonomski rast u SAD-u usporio između travnja i lipnja, a rast BDP-a od 2,4 posto manji je nego u prethodnom tromjesečju kada je iznosio 3,7 posto. I lošiji od očekivanih rezultata u maloprodaji za srpanj dodatno su pojačali zabrinutost u snagu oporavka najveće svjetske ekonomije.

 

 

Komentara 10

JA
Jazuji
07:40 27.08.2010.

Ponoviti ću opet, dolazi sranje, generalno, nevezano uz ekonomiju i stavove ljudi, vezano je uz visoku planetarnu populacijsku politiku i kontrolu resursa na planeti. Nema nam pomoći.

NA
nacionalnifront
10:47 25.08.2010.

Obama ih je spasio, kako da ne

Avatar Časna seka
Časna seka
20:34 25.08.2010.

Kad Obama povuče naftu iz Iraka, onda će valjda ići bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije