Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burze

Pad dionica Softbanka – skupa povezanost sa Saudijcima

Softbank
Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.10.2018.
u 12:25

Japanskom tehno divu SoftBanku dionice su jučer potonule čak 7,3 posto zbog zabrinutosti oko veza s vladarima Saudijske Arabije

SoftBanku, japanskom tehnološkom divu već dva tjedna pada vrijednost dionice, a prema izvješćima Bloomberga, jučer je trgovanje na tokijskoj burzi završio s padom od 7,2 posto ili 9,251 jena. Razlog potonuću jest zabrinutost ulagača u uske veze SoftBanka i vlade Saudijske Arabije. Naime, već dva tjedna cijene tehnoloških dionica su u silaznoj putanji, ponajprije je su ih nizbrdo gurnule uslijed trgovinskog rata Sjedinjenih Država i Kine, a potom je nestanak novinara Saudijske Arabije doveo je do eskalacije na svjetskoj razini. Samim tim bilo kakva povezanost tvrtke s vladom Saudijske Arabije prouzročila je dodatni kolaps cijene dionica.

SoftBank, japanski je koncern koji u svom sastavu ima niz tehnoloških tvrtki, istovremeno ima i Vision Fund, odnosno fond težak 100 milijardi dolara koji na veliko ulaže u tehnološki orijentirane tvrtke, poput primjerice Ubera, Didi Chuxinga i WeWorka, Graba i Ole. Nedavno su, primjerice s Toyotom osnovali novu tvrtku koja će se baviti aplikacijama za dijeljenje vožnje, posebice kada se radi o automatiziranim vozilima.

U svakom slučaju tehnološki startupi i inovacije te niz ulaganja u njih u fokusu su SoftBanka. SoftBank, je dakle, izuzetno moćan i jak konglomerat, a ono što jest sporno u ovoj priči jest da je njihov najveći vanjski financijer upravo Saudijska Arabija.

Nakon što je novinar Washington Posta, Saudijac Jamal Khashoggi nakon posjete veleposlanstvu Saudijske Arabije u Turskoj nestao, a turske vlasti optužile Saudijsku Arabiju za ubojstvo, nastao je globalni incident enormnih razmjera. Podsjetimo, Jamal Khashoggi, naime, bio je kritičar saudijskih vlasti, posebno prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji je surađivao s Washingtonom. Još 2. listopada ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu da bi izvadio dokument za vjenčanje i njegova ga obitelj od tada nije vidjela. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan, a sudeći prema svim okolnostima vrlo je vjerojatno da više nije na životu iako nema službene potvrde.

Taj diplomatski incident, u kojem se novinar i dalje vodi kao nestao doveo je do niza protesta i prosvjeda i diplomatskih akcija koje su upućene na adresu Saudijaca. A veliki svjetski investicijski summit, proglašen “Davosom u pustinji”, počeli su otkazivati oni najjači, poput JP Morgana te Ford Motorsa. S događanja su se povukli i CNBC, Financial Times, CNN i The New York Times također su otkazali sudjelovanje. Uz bojkot saudijske Future Investment Initiative jednako tako pada povjerenje u dionice SoftBanka čija je tržišna vrijednost sada 22 milijarde dolara jer su ulagači zaključili da je upravo SoftBank jednako su tako na udaru bojkota investitora, upravo zbog saudijske povezanosti.

Masayoshi Son, prvi čovjek SoftBanka, doživio je najveći udarac na tvrtku u posljednje dvije godine i zapravo platio cijenu prijateljstva s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije. Sonova vizija moćnog SoftBanka mogla bi se uskoro potpuno raspasti jer Saudijski vladar obvezao se uplatiti 45 milijardi dolara, a obećao je novih 45 milijardi uplatiti i sljedeće godine. Ako taj novac bude proglašen krvavim novcem, što je vrlo izgledno, bojkot i dodatni sraz dionice vrlo je izgledan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije