Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pad cijena nafte i sporiji kineski rast pritisnuli godišnju dobit BASF-a

Konkretno u BASF-u očekuju značajan pad prihoda "posebno zbog prodaje poslovanja s trgovanjem i skladištenjem plina". Temeljna dobit trebala bi pak biti "nešto ispod razina iz 2015.", dodao je izvršni direktor BASF-a.
26. veljače 2016. u 11:56 2 komentara 103 prikaza
basf
Foto: Reuters/PIXSELL

Najveća svjetska kemijska kompanija BASF danas je objavila da će usporavanje rasta u Kini i pad cijena nafte biti najveći izazovi za njihovo poslovanje i u ovoj godini, nakon što su ga pritisnuli već u  2015.

Pad cijena nafte i plina spustio je neto dobit grupe u prošloj godini za 23 posto, na četiri milijarde eura. Operativna dobit smanjena je 8,4 posto, na 6,7 ​​milijarde eura. Manji su bili i prihodi, za 5,2 posto, kliznuvši na 70,5 milijardi eura.

U 2015. "stope rasta globalnog gospodarstva, industrijske proizvodnje i kemijske industrije znatno su podbacile u odnosu na naša očekivanja", požalili su se u BASF-u. I ova bi godina po njihovim procjenama trebala biti "izazovna".

 "Godina je počela prigušeno, uglavnom zbog slabog razvoja volumena u Kini", istaknuo je na konferenciji za novinare izvršni direktor BASF-a Kurt Bock. "Buran početak godine na tržištima sirovina i dionica pokazuje visoku razinu neizvjesnosti u prognozi za 2016.", upozorio je Bock.

Postizanje ciljeva grupe za 2016. bit će po njegovim riječima "ambiciozan cilj s obzirom na trenutno nestabilno i izazovno okruženje, a posebno će ovisiti o razvoju cijena nafte", precizirao je čelnik njemačkog kemijskog diva.

Konkretno u BASF-u očekuju značajan pad prihoda "posebno zbog prodaje poslovanja s trgovanjem i skladištenjem plina". Temeljna dobit trebala bi pak biti "nešto ispod razina iz 2015.", dodao je izvršni direktor BASF-a.

U rujnu prošle godine BASF je s ruskim plinskim divom Gazpromom dogovorio zamjenu imovine koja je privremeno obustavljena zbog napetosti između Rusije i Zapada. Prema tom će sporazumu BASF-ova podružnica Wintershall dobiti udio u plinskom polju u zapadnom Sibiru a zauzvrat će Gazpromu ustupiti svoj udio u zajedničkoj kompaniji za skladištenje i trgovinu plinom, te udio u istraživačkoj podružnici za naftu i plin u Sjevernom moru.

>>  Prihod iz pustinje veći od cijele poljoprivrede u Hrvatskoj

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • snajper:

    jako interesantan clanak samo za MOL ali sa velikim zakasnjenjem. Skoro cijelu godinu.

  • Deleted user:

    Imali su nekad najbolje radio kazete.