Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad burzi

P. Krugman: Potop burzi najavljuje novu recesiju

'burza'
'Fotodesk /Vecernji list'
05.08.2011.
u 17:34

Panika kod ulagača Dow Jones se strmoglavio 4,3 posto, S&P 500 izgubio 4,8, Nasdaq je potonuo je 5,1%,

Američke burze potonule su u četvrtak najviše od vremena duboke recesije potkraj 2008., što je pokazatelj, kažu ekonomisti, da svijet klizi u novu recesiju. Dow Jones se strmoglavio 4,3 posto, S&P 500 izgubio je 4,8 posto, dok je Nasdaq bio najveći gubitnik i potonuo je 5,1 posto. MSCI Asia Pacific index potonuo je 4 posto, što je na razini najtežeg tjednog pada od listopada 2008. I njemački indeks DAX pao je na najnižu vrijednost u ovoj godini. Vrtoglavi pad nastavio se i u petak te su ključni europski indeksi potonuli iznad tri posto.

Krvoproliće na tržištima

Ekonomisti govore o “krvoproliću” na tržištima i situaciji na svjetskim burzama vrlo sličnoj iz recesijske 2008. Ovakve panične reakcije rezultat su rastućeg nepovjerenja ulagača prema gospodarskoj politici vodećih svjetskih sila. Naime, iako je ovog tjedna postignut kompromis demokrata i republikanaca o povećanju limita zaduženja i time spriječen bankrot državne blagajne SAD-a, a Europska unija je uoči ljetne pauze donijela paket mjera za stabilizaciju zajedničke valute, očito je da te mjere nisu ni izbliza dovoljne da udahnu optimizam na tržištu kapitala. Naprotiv, povjerenje na tržištu poljuljano je jače nego što se to mislilo. Više je razloga za paniku. Nakon američkog privremenog rješenja i guranja problema pod tepih, investitore najviše zabrinjava dužnička kriza eurozone. Uz grčko, i druga europska gospodarstva poput španjolskog, portugalskog, irskog i talijanskog sve teže dolaze do svježeg novca na tržištu, nužnog za daljnje funkcioniranje države.

Ni situacija u SAD-u nije puno bolja zbog golema zaduženja i rastuće nezaposlenosti. Stručnjaci upozoravaju da globalna recesija ponovno kuca na vrata.

Bez novih radnih mjesta

Ugledni američki ekonomist i nobelovac Paul Krugman u svojoj redovitoj kolumni za The New York Times upozorava da pad burzi i snižavanje kamatnih stopa gotovo na rekordno niske razine potvrđuje da se američka ekonomija ne oporavlja te da se Obamina administracija brine o krivim stvarima. Krugman upozorava da je sada “recesija s dvostrukim dnom vrlo realna mogućnost”.

Krugman već dvije godine upozorava da Amerika ide krivim putem oporavka. Izgovori za loše pokazatelje oporavka tražili su se u privremenim problemima Grčke i tsunamija koji je poharao Japan, a trebali su, navodno, uskoro nestati i pokazati da je došlo do stvarnog oporavka ekonomije. No Krugman stalno upozorava da se žarište politike okrenulo od stvaranja novih radnih mjesta k rezanju deficita.

Po Krugmanu, takva orijentacija u drugi je plan potisnula stvaranje novih radnih mjesta, a FED-a se usmjerio na rješavanje problema hipotetske inflacije i zanemario rast nezaposlenosti. Iako je recesija službeno završila prije dvije godine i ekonomija se zaista izvukla iz strašnog ponora, ni u jednom trenutku rast nije bio ni približno dovoljan u usporedbi s inicijalnim padom ekonomije.

Udio zaposlenih u radno sposobnoj populaciji SAD-a u lipnju 2007. bio je 63%, u istom mjesecu 2009., kada je recesija službeno završila, bio je 59,4%. U lipnju 2011. pao je na 58,2%, što je ključni pokazatelj da stvarnog oporavka nema, zaključio je Krugman.

Ključne riječi

Komentara 42

DA
Dadeaux
12:27 06.08.2011.

Naravno da će Ameri propasti kad nemaju Jacu na čelu države. Ona bi im donijela oporavak za mjesec-dva. Kao što će i nama. Mislim, pa obećala je, ne?

ZE
zelenakrava
18:07 05.08.2011.

Ajme,bumo videli u ponedeljak kad se otvori zagrebačka burza.I tu će biti poniranja.a i dolar će pasti a švicarac ide nebu pod oblake.za dva mjeseca prestiže euro. slično kao i 1976.8ili 75.) kad je prestigao DM i tu prednost samo povečavao u zadnjih 35 godina.Zlato će isto skočiti. Dakle treba nekaj napraviti do ponedeljka.

Avatar bakunjin
bakunjin
19:45 05.08.2011.

Fundamenti bankokracije, korporokracije i špekulativno financijske elitokracije uzdrmani su autoimunom bolesti. Truni, slomi se, padni silo i nepravdo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije