Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EY Poduzetnik godine

Ovo je tvrtka koja prema istraživanjima ima jedne od najzadovoljnijih zaposlenika u Hrvatskoj. Donosimo njihovu priču

IT tvrtka Q
Foto: Promo
1/3
20.10.2022.
u 15:41

„Dvije godine zaredom proglašeni smo najboljim poslodavcem u kategoriji srednje velikih tvrtki“ – govori Filip Ljubić, direktor tvrtke

Whatever the Q, we got the A. Na tom principu nastala je danas jedna od nagrađivanih IT tvrtki Q. Njihov moto u prijevodu znači koje god je pitanje, mi imamo odgovor. Da se doista radi o perspektivnoj IT kompaniji potvrđuje i činjenica da su bili finalisti prestižne nagrade EY Poduzetnik godine. Ipak, direktor Q-a, Filip Ljubić prisjeća se da nije bilo uvijek lako.

- Q smo 2013. godine pokrenuli Dalibor Jurgec i ja, a uz nas je kao jedan od prvih radnika bio Vedran Tolić koji je tada još studirao. Dalibor i ja tada smo još radili za druge poslodavce, a svojom smo se tvrtkom bavili povremeno. Okidač koji nas je okrenuo razvoju vlastitog posla bio je taj što smo željeli raditi za sebe i ostvariti svoj poduzetnički duh pa smo u prve dvije godine postojanja tvrtke, do njenog pravog lansiranja u jesen 2015. godine, pripremali teren i povremeno radili poslove koje su klijenti od nas naručivali. – prisjeća se Ljubić. Do tada je već stekao ozbiljna poslovna iskustva što mu je kasnije pomoglo da se tvrtka naknadno proširi.

- Prije nego što sam se ozbiljno počeo baviti Q-om, ja sam radio za jednu kalifornijsku IT kompaniju, koju je vlasnik naknadno prodao za jako velike novce. Iako sam samo radio u toj tvrtki, bio sam poput njenog suosnivača s obzirom na to da sam bio autor velikog broja njenih rješenja. To je bila prijelomnica kada sam se odlučio posvetiti nečemu svome, odnosno jačanju Q-a. Od 2015. godine do danas Q je narastao na više od 350 ljudi, već nekoliko godina rastemo oko 50% godišnje, a preko dvije godine Clutch, poznata platforma za rangiranje, svrstala nas je među top 15 softverskih tvrtki na svijetu. – potvrđuje priču Ljubić.

Zadovoljstvo zaposlenika ključ je uspjeha

Filip Ljubić kaže da su upravo zaposlenici tvrtke njezino najveće gorivo. Zato ulažu u njih najviše i njihovo zadovoljstvo im je na prvom mjestu. Da to nije samo prazna priča dokazuju brojke, ali i nagrade koje su dobili na račun toga.

- Znajući da su zaposlenici naša najveća vrijednost, puno ulažemo u njih jer želimo da su sretni i zadovoljni. Uz pomoć sofisticiranog alata po imenu Peakon već duže vrijeme pratimo što motivira naše zaposlenike, a u zadnjih nekoliko mjeseci prosječno zadovoljstvo zaposlenika nam je 9,2 (na skali od jedan do 10). Rezultat stava da na prvo mjesto stavljamo potrebe naših zaposlenika je činjenica da u ovom trenutku čak 87 posto zaposlenika ima status promotora tvrtke, odnosno osoba koje vjeruju u tvrtku i koji su aktivno angažirani na njezinom rastu i napredovanju – objašnjava Ljubić i dodaje da su ponosni na svoje nagrade zbog toga.

Foto: Arena Hospitality Group

- Dvije godine zaredom proglašeni smo najboljim poslodavcem u kategoriji srednje velikih tvrtki prema istraživanju koje provodi MojPosao. Također, na Best Employer Brand Awards Adria natjecanju istaknuli smo se kao vodeća tvrtka na području zadovoljstva svojih zaposlenika sa čak šest osvojenih nagrada, a nedavno smo osvojili i zlatni Grand PRix HUOJ-a za internu komunikaciju – nabraja Ljubić.

EY Poduzetnik godine kao gorivo za svjetske prestižne projekte

Činjenica da su se našli u finalu prestižnog programa EY Poduzetnik godine, za njih znači veliki uspjeh i ponos. No, Filip Ljubić kaže – bez žrtve ništa.

- Velika je čast biti jedan od finalista programa, drago nam je da stručni žiri prepoznao naš trud i svrstao nas među najbolje. Za Q je ovo jedno veliko priznanje i potvrda da radimo dobar posao i da iza sebe imamo jednu jako uspješnu priču. Program EY Poduzetnik godine pratimo već duže vrijeme, konkurencija je uvijek jaka, tako da se baš veselimo finalu. – prisjeća se Filip Ljubić. Kaže, to im je pogon za daljnje planove koji ne samo da su ambiciozni, već pokrivaju i veliko tržište.

- U Q svijetu slijedimo poznati moto velikih lidera 'plan ne vrijedi ništa, ali planiranje sve'. Znamo da želimo i dalje rasti i raditi s ozbiljnim klijentima na njihovim jedinstvenim rješenjima. Cilj nam je da budemo prepoznati u svijetu kao IT tvrtka koja radi vrhunske i inovacijske projekte, za koje smo i više nego spremni. Nedavno smo otvorili ured u Londonu za koji želimo da što jače zaživi i da s klijentima u Britaniji uspostavimo još bolji i još čvršći odnos, a početkom ovog mjeseca je s radom započeo i naš novi ured u Beogradu. – ponosno ističe Filip Ljubić. Time potiče sve mlade poduzetnike da zbilja razmišljaju o poduzetništvu i krenu što prije. Istina je da to zahtjeva mnogo žrtve, ali kaže isplati se. Za sve koji planiraju početi u poduzetništvu, kroz šalu kaže ima malo otrcanu, ali istinitu poruku.

Osim u Zagrebu, Q je otvorio urede u Beogradu i Londonu
Foto: Arena Hospitality Group

- Budite hrabri. Meni je danas žao što nisam i ranije ušao u poduzetništvo, ali, naravno, kočio me strah. Kako je rekao Ivo Andrić: ‘Puno smo se toga u životu bojali, ali nije trebalo, trebalo je živjeti.’ Naravno da nije lako nešto svoje pokrenuti, postoje teški trenuci i izazovi, no čak i ako doživite neuspjeh, nemate što izgubiti. Najgore što se može dogoditi je da nakon godinu dana shvatite da nije uspjelo, ali ćete zato puno toga naučiti i skupiti neprocjenjivo iskustvo. U poduzetničkom putu treba puno muke, odricanja i teškog rada kako bi se došlo do rezultata. Drugi savjet bi bio - volite ono što rade. Ako si oko nečeg strastven, a sposoban si i marljiv, to se uvijek na kraju isplati. Znači slijedite svoje snove i slušajte srce. Možda zvuči malo otrcano, ali ima puno istine u tome. – zaključno govori Ljubić.

Nagrada EY Poduzetnik godine

EY Poduzetnik godine jedinstvena je globalna nagrada koja se dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u Hrvatskoj te se održava u više od 60 zemalja diljem svijeta. U Hrvatskoj je EY Poduzetnik godine po prvi puta održan 2014. godine, a od tada je titulu najuspješnijih ponijelo 13 poduzetnika iz sedam kompanija. Program slavi nezaustavljive i odvažne vizionare koji svojim uspjehom nadahnjuju druge i dokazuju da je ideju moguće pretvoriti u uspješnu poduzetničku priču. Sudjelovanje u EY Poduzetniku godine je brojnim uspješnim tvrtkama bilo ne samo jedinstveno iskustvo, već i pogonsko gorivo za daljnji napredak. Prijave za osmo izdanje programa otvorene su do kraja studenoga, a za sve detalje i prijavu posjetite EY Poduzetnik godine.

 

Sadržaj nastao u suradnji s EY Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije